Aamulla ulkona odotti ikävä yllätys. Loskapaskaa nilkkoja myöten. Luksikin oli alaoven avattuani ihan "WTF?!" kun vettä tippui pitkin rännejä ja piha lainehti... pikainen tarpeidentekokierros. Sisällä muistaakseni 5x olalle hyppääminen, välissä leikkiä ja pari irroitusta, 5x laatikko (houkuttelin sen vaan namilla laittamaan toisen etujalan sinne, en jaksanu naksutella). Sai kongin, lähdin kouluun (klo 8-10).

Sitten pari tuntia siivoamista. Ensin rottahäkki, pennulle sai vähän suuttua että se uskoi kun kielsin syömästä häkin pohjalaatikosta mitään. Se aina vaivihkaa meni sinne, laski kuonon alas, haisteli puruja, ja sitten koetti poimia sieltä jotain. Sama se mulle noin periaatteessa, mutta kun menin ekan kerran kieltämään, niin linja pitää sitten loppuun asti. Myös silloin kun käännän selkäni. Kerran kaivoin siltä jonkun murusen suusta, se oli koirasta kiusallista, ja sen jälkeen se taisikin sit lopettaa varasteluyritykset.

Imurointi ja luuttuaminen. Heitin sen peiton patjakuution päälle ja sinne loikkasi koira perään. Oli mahdottoman hauskaa olla kukkulan kuninkaana ja seurata mun puuhia. :D Olen jo pari viikkoa kaipaillut mattoja lattioille, täällä on taas se +16 ja ihan helkkarin viileä. En oo raaskinu laittaa, ne kun on kaikki niin isoja että ne ei mahdu omaan pesukoneeseen. Jos ja kun vahinko käy. Tänään sit mallasin pitkään ja lopulta virittelin yhden maton keittiön pöydän ja rottahäkin alle. Sitä ei paljoa oo "esillä", just siksi että tuskin se pöydän alle menee kuselle. Toivottavasti ei. Matto oli ihana, siinä oli tosi hauskaa möyriä! Heittelin sille vielä nappuloita sinne ja aion heitellä jatkossakin. Pointtina se, että ei se ruokailupaikalleen kuse. :) Liitän pari kuvaa siivouspuuhista vähän myöhemmin.

Oli yksin 12-13, sitten pikainen kusetus. Tähän mennessä mun kaikki neljät kengät oli läpimärät. Joka reissulla (koiran kusetukset + koulussa käynti) kastuu yhdet ja nyt ei ole enää uusia... tiet lainehtii niin että kadun yli ei pääse uppoamatta valtavaan lätäkköön. Pentuakin inhotti, ja kun yritin etsiä parhaimman ylityskohdan, se hyvin tarkkaan seuraa perästä ja tulee siitä mistä minäkin.

Sitten rottien pesuun. Orsi menee huomenna näyttelyyn ja se joutui siksi pesulle. Ajattelin samalla vaivalla pestä kaikki muutkin. Otin pari videota, lähinnä rotista, mutta näkyy yhdessä pentukin. Linkitän niitä kans myöhemmin erilliseen postaukseen. Yhdessä videossa näkyy hyvin, kun mä istun tuolilla ja mulla on kuivatteleva rotta sylissä. Pentu haluais kauheesti nostaa etujalat mun reidelle, jotta se näkis paremmin, mutta tietää että niin ei sais tehdä ja hypähtää ilmaan siinä vieressä. :D Bussi-rotta on kauhea vinkuiita ja kun se kiljui pestessä, Luksikin alkoi vikistä. Myötätuntoa? :D Meni yli tunti noissa kaikkine säätöinensä. Kerran karjaisin sille että NYT PERKELE RIITTI ja vein sen hetkeksi portin taa eristyksiin, kun se parista kiellosta huolimatta edelleen sikaili oikeen kunnolla. Olis voinu suuttua jo aiemmin, rottien kanssa ei tosiaan pitäis yhtään katsoa läpi sormien ja yrittää vaan olla huomaamatta. Olen kirjoittanut tännekin miljoona kertaa, että ota nyt tiukka linja, jotta joskus voin alkaa pitää niitä yhdessä lattialla vapaana. Koskahan otan sen linjan oikeasti? :P

No, olishan se voinu olla siellä portin takana koko loppuajan, mutta mulla oli vaihteeksi harjoittelutarmoa ja kävin päästämässä sen ihan tarkoituksella takaisin. Oli aika nöyrää poikaa, "oletko sä yhä vihainen, anteeksi kamalasti", joten portin avattuani vielä kehaisin ja vähän rapsuttelin tarkentaakseni että en enää ole suuttunut, kaikki ok, saat toki tulla. :) Meno olikin jo paljon nätimpää ja pentu sai välillä frolicia palkaksi rauhassa sivusta katselemisesta. Rotat saa nutri plus -vitamiinigeeliä palkaksi pesusta ja kynsien leikkuusta, ja pentu sai kans aina jokaisen jälkeen nuolaista sitä tuubia, jos ja kun oli odottanut kiltisti vuoroaan. Se haisee ihan kalanmaksaöljylle, hyi helvetti, mutta kaikki elukat on hulluna siihen.

Tohon edelliseen postaukseen oli tullut kommenttia siitä kuinka mun pentu ei saa olla pentu. Vastasin siihen, mutta jäi vähän tyhmä mieli siitä koko jutusta, joten vielä lisää. Otetaan esimerkiksi toi rottien pesu ja käsittely. Pitäiskö mun aina panna pentu toiseen huoneeseen, jotta en joudu opettamaan sitä, eli komentamaan väärästä ja palkkaamaan oikeasta käytöksestä? Koska se sitten on tarpeeksi vanha "aloittamaan koulutuksen"? Eikö ole epäreilua pitkittää sitä jonnekin ihme maagisen "se on liian nuori" -iän ohi? Siihen saakka se on vaan aina pantu syrjään, ja sitten sen annetaankin olla paikalla ja aletaan vielä hyvin luultavasti raivoamaan kun se tekee väärin. Nimenomaan KUN, en usko että yksikään koira osaa heti luonnostaan olla viis veisaamatta omistajan kädessä olevasta rotasta.

Jos olemme yhtä mieltä siitä, että tapakasvatus ja arjen sääntöjen opettaminen on "sallittua", miksi naksutinkoulutus ja temppujen opettaminen ei ole? Kuten sanoin, mä pesin niitä rottia ihan oikeasti melkeen tunnin. Pentu oli vapaana, lelut ja luut lattialla, peti paikoillaan, kaikki tilat sen käytössä, ei siis mitään portteja kiinni missään. Silti se oli sen koko tunnin siinä metrin säteellä seuraamassa mun puuhia. Vaikka mä välillä suutuin sille huonosta käytöksestä. Pääsääntöisesti keskityin rottiin enkä tosiaan lässyttäny minuuttikaupalla koiralle, eli mun kehuja tai huomiota se ei kalastellu ja roikkunu siksi paikalla. Keskityin ihan muualle, en koiraan, ja kyllä se tietää olevansa täysin vapaa poistumaan. En ehkä edes olisi huomannut jos se olisi lähtenyt veks. Sitä ei ole koskaan kielletty lähtemästä (paitsi sylistä tai pöydältä kun harjoitellaan kiinni pitämistä tms), päin vastoin, usein yritän kannustaa että kyllä sä voit mennä toiseen huoneeseen pedilles maate, ei tässä tapahdu mitään sua koskevaa. Miksi tällainen tunnin keskittyminen on ihan ok, mutta minuutin naksuttelutreeni ei ole? Vai olisko mun nyt pitänyt heittää se taas portin taa, jottei se vahingossakaan "uuvuta itseään liikaa"? Sitten se olis kytänny siellä aidan takana sen tunnin. Luultavasti vielä intensiivisemmin, "tuolla on pakko olla jotain jännää, mitähän mamma kyykkii ja lutraa ja mitä sillä on kädessä? Miksi en pääse sinne? Pakko olla jotain superjännää! Wuaaah, ressaa, haluan lähemmäs!"

Kommentteja on aina kiva saada, eikä toi ollu edes mitenkään erityisen tylyä, mutta tyhmä olo mulle silti jäi. Olikohan pointti siis oikeasti se, että 5-6 kertaa viikossa, 1-3 kertaa päivässä tapahtuvat 0.5-1min naksuttelutreenit nimenomaan on se mikä tän koiran pentuiän pilaa? Keskimäärin siis 5,5 kertaa viikossa, 2 kertaapäivässä ja 45sek kerrallaan= 5,5x2x3/4 = 8,25min viikossa. Alle kymmenen minsaa viikossa. Hohhoijaa, mua melkeen naurattaa.

--

Käytin sen kusella vähän viiden jälkeen. Puolen tunnin päästä sisällä oli sekä pissat (keittiössä paperilla) että paskat (keittiön lattialla). Se ei ole koskaan paskonu keittiön paljaalle lattialle. En tiedä mikä vika noissa olkkarin papereissa oli, sen nyt tajuaa että keittiön pissaisille papereille ei voi enää uudestaan tehdä. :D En edes huomannu paskoja ennen kun mun villasukka otti yhteen sen kikkareen kanssa... niitä löytyi sit lisää vähän joka puolelta. Huoh. Ei voi edes tuulettaa kun pestyt rotat on vielä ehkä märkiä, ja ne vilustuu tosi tosi herkästi.