Torstaina parinkymmenen minuutin korttelikierros, osin ennen käymättömällä kadulla, matkalla pari koiraa (ok), rahisevalla hiekalla pulkkaa vetävä seurue, mäkeä laskevia kiljuvia lapsia (näitä tuijotettiin kauemminkin), joku nakkipaketti tms kadulla (älä ota -> totteli -> kädestä nami palkaksi).

Leikkiä, kun sen ote irtos ja sain lelun, nostin sen ylös. Tuijotti hyvin tärinöissään ja katsoi silmiin (tästä aiemmin saanut lelun). Nyt mulla olikin kädessä kaksi namia. Ekan annoin sille vaan siitä että se malttoi nuuhkaista kättä, tokalla ohjasin sen maahan. Ei meinannu mennä, nuuhkaisi kyllä mutta ei malttanut seurata kättä vaan palasi tuijottamaan lelua. Parin yrityksen jälkeen meni maahan, nami, jeeeee ja lelu takas peliin. :)

Illalla naapurissa bileet, pari kertaa välillä ehti sanoa räyh, mulla oli ikkunakin vähän aikaa auki ja sitä kautta äänet kuulu kunnolla. Pääosin hiljaa, sai koko iltaruokansa pieninä osina palkkana hiljaa olemisesta.

Vika kusetus ennen ku lähdin baariin, alhaalla oli väkeä röökillä. Juttelin vähän aikaa yhden tytön kanssa, se yritti kyykistyä ja kutsua koiraa, L ei menny. Käytiin puistossa kusella ja takas tullessa siinä oli vielä enemmän porukkaa, ehkä viisi. Juteltiin taas hetki, melkeen kaikki yritti maanitella koiraa, L sai hepulit ja juoksi vaan metrin päästä ohi ihan villinä. Ei moikannu siis ketään. En tiedä olisko pitäny kieltää kutsumasta, tosin sama se mulle on, ei sen tarvii totella vaikka vieraat hokee "Luksi tule, tule tänne, tule tule!" :D. Tollanen maanittelu ei oo kivaa jos pennun on tarkoitus oikeesti tutustua, silloin aina kiellän ja sanon että anna sen itse tulla ja ole ihan pokkana kuin et näkiskään. Noiden kanssa sen ei koskaan oo tarkotus olla kavereita, joten samapa se miten tumpelosti ne käyttäytyy? En tiedä. Toivottavasti ei haitannu kun en pyytäny jättämään pentua rauhaan. Sillä oli kyllä tilaa väistää eikä kukaan siis kävelly sen perässä.

Sit olin 22-03 baarissa, kaveri tuli meille yöksi. Pentu oli ihan ihmeellinen, se tuli eteiseen reippaasti moikkaamaan kaveria vaikka ei ollu koskaan ennen nähny sitä :D. Käytin sen ulkona, teki kaiken, ja tänä yönä siis lattiani säästyi koiran paskalta, ihanaa! Oli vähän turhankin tuttavallinen ja nappasin sen pari kertaa tukasta alas, kun rykäisy ei riittäny ja se hyppi ihan pokkana kaveria päin... tollanen se vähän just on, ollaan kaveria jos sulla on jotain ihanaa (lelu tai nami), ja jos ei ole, niin voin mä sit vähän ehkä sikailla sulla. :D Ei sun kanssa, vaan sulla, siinä on vissi ero.

Pentu ja mä oltiin portin takana normaalisti olkkarissa, kaveri keittiön lattialla patjalla. Kuvittelin että aamulla kun heräillään, pentu ei enää muista että ai täällä oli vieras, vaan päästää jumalattoman rähinän kun kaveri alkaa liikkua. Ei ollenkaan, heräsin siihen että sen häntä naputti porttia vasten, eli muisti se. Hyvä, ei olis ollu kiva krapulassa alkaa ensi töikseen moittia että jumankekka se on se sama tuttu kaveri ja helvettiäkö se sulle muutenkaan kuuluu kuka MUN kodissa liikkuu, nyt turpa umpeen ja vähän äkkiä! :P

Tänään n. 45min remmilenkki, harjoiteltiin välillä remmissä kävelyä niin että otin liinan ihan lyhyelle. Ihan hyvin se jo toimii, aina kun liina kiristyy, annan pikku nykäisyn ja pentu sekä löysää että kääntyy katsomaan taakseen. Jos ei lopeta, seuraavaks pysähdyn niille sijoilleni. Tää on vaan hankalaa, on niin hemmetin vaikeeta pitää kriteeriä aina samana. Saako liina olla "tuntumalla" eli kireänä ilman vetoa? Missä vaiheessa vetoa on liikaa? No hitto kun se ehti jo kerran kiskaista ja löysätä, pysähdynkö silti? Ei ihme että remmikäytöksessä on monella koirakolla puutteita! :/

Nähtyä: hiihtäjä (sai namia rauhassa katselemisesta), sauvakävelijä x2, kahiseva tuulipuku tms asu, nakkipaketti tai joku vastaava jonka jätti käskystä ja sai namin vaihdossa, ohi humahtanut pyörä (säpsähti vähän), ehkä viisi koiraa (tuli itse kerjäämään namia muistaakseni jokaisesta ja saikin sitä).

Lopuksi puistoon. Ihmettelin mitä se oikeen nuuhkii, joku harmaa lehti tai jotain, mutta mikä siinä ny noin kiinnostaa? Olin jo menny pari metriä eteenpäin ja meinasin hoputtaa pentuakin, mutta meninkin sit lähemmäs katsomaan mikä se möykky oikeen on. Kuollut pikkulintu. :( Ihan keskellä puistoa lumihangessa, ei siis oo voinu törmätä mihinkään ikkunaan tms. En tiedä mikä sille oli tullu, ihan ehjä se oli, ei siis mikään syöty raato. Luksi tuuppi sitä kuonollaan ja oli hyvin hämillään, yritti ottaa suuhun mutta ei uskaltanut. Sanoin sit vaan että älä leiki sillä, mennään, ja nätisti lähti mun kanssa jatkamaan matkaa. Annoin namin kun oltiin vähän matkaa edetty, eikä se sit enäää meinannu palata takaisinkaan. Päästin sen lopuksi vielä hetkeksi irti. Heittelin keppiä, ei tuonu kertaakaan takas, oli aivan liian kaahotusmielentilassa muutenkin. Juostiin hippaa vähän aikaa, sit otin sen kiinni just ajoissa, näki nimittäin samalla hetkellä koiran ihan lähellä nurkan takana.

Söi luuta kotona varmaan tunnin, nyt nukkuu taas. Naapurissa jälleen kauhee möykkä, pentu sano kerran räyh, loppuajan ollu hiljaa ja saanu aamupalaansa mun kädestä aina kun kolisee mutta ei reagoi. Oon miettiny kun välillä se makaa tossa pedillään, jossain kolahtaa, ja se kohottaa päänsä mutta ei nouse kokonaan. Pitäiskö mun viedä/heittää sille nami? Sit se nousee kuitenkin. Haluisin siis palkata mutta en herättää/hyppyyttää sitä ylös kesken uniensa. Olen vaan tyytynyt kehumaan sanallisesti, tosin aika usein silloinkin se kuitenkin nousee ja tulee mun luo. Hyvin se on jo ehdollistunut, pääosin ei meinaakaan sanoa räyh vaan tulee ihan rauhassa mun luo hakemaan namia. (Tässä tapauksessa namit on sen omaa nappulaa, ei mitään sen parempaa. Otan aina aamulla koko päivän annoksen (n. 2,5dl) purkkiin, ja siitä osan pienempään purkkiin tähän läppärin viereen, ja siitä pienestä purkista palkkaan kun pysyy hiljaa. Loppuosan käytän kongissa/heitän lattialle etsittäväksi/annan kupista ruoka-aikaan)

--

Juu eioo treenattu parina päivänä mitään, ei huvita.

--

Kusetus. Yksinkertainen käsky istu, sekunnin odotus, ole hyvä -luvalla ulos. Tässä vois nyt alkaa treenaamaan sitä paikallaan oloa käskystä. En vaan tiedä haluanko että
1) istu = istu kunnes toisin käsketään. Selkein ja tätä olen tähän asti käyttänytkin ovella, mutta toisaalta välillä hoen varmasti sille istu jossain muussa tilanteessa enkä vahdi että se ei nouse ilman lupaa.. tai joku muu ainakin hokee. :P
2) istu = istahda hetkeks, istu + paikka/pysyy/tms = jää paikoillesi.
3) istu = istu hetkeksi eli arkikäsky, sit/tms = istu kunnes toisin käsketään eli kisakäsky

Mietin sitä, kun joku kommentoi että uloslähtötilanteisiin joku selkeä tehtävä jotta pysyy hiljaa. Siinä vois aivan hyvin olla perää. :) Ainakin tän kokemuksen perusteella, pysyi nimittäin hiljaa. Ongelma on vaan se, että kovin montaa sekuntia se ei varmasti vielä pysy, eli mun pitää pukea ensin ja vasta lopuks käskeä se asentoon. Tai en minä tiedä. Haittaisko se vaikka se ehtis aluksi nousta monta kertaa, jos vaanaina palautan sen takas? Hemmetti kun tää on tää mun virheen pelkoni! :P

Sisällä sitten kynsien leikkuu ja silmien pyyhintä, ihan normaali eli ok. Kaksi frolicia palasiksi (yhteensä se n. ~15. Niistä saa kyllä enemmänkin, mutta tässä pitää olla tarpeeks isot murut että se näkee ne, eikä kaikki aika tuhraannu siihen kun se koettaa etsiä niitä lattialta), hajareisin tuolille istumaan, naks kun pentu on jotakuinkin mun jalkojen välissä pää mun haaroissa. En edelleenkään vaatinut kovin lähelle, kuitenkin niin että se selkeästi oli "jalkojen välissä" eikä siellä jossain kaukana ulkopuolella. Naks ja namin heitto siitä, tuo 15 toistoa siis putkeen.

Sitten se kävi hakemassa mulle lelun ihan ilman pyyntöä, joten leikkiä hetki. Voitin lelun pari kertaa, osalla annoin sen heti takas, kerran sitten otin taas namin käteen ja vaadin keskittymään siihen hetken. Eka vaan vilkaisi kättä, sit uudestaan huitaisin nyrkillä sen naaman edessä, jolloin se malttoi seurata nyrkkiä maahan, sai namin ja leikki jatkui heti. Näitä ehdottomasti lisää, luulen että nää auttaa siinä ettei ylikiihkeysongelmaa kehity. Monella mudilla on pitäny jättää lelupalkka välillä kokonaan pois koska koira karkaa siitä sellasille kierroksille että mistään ei tule enää mitään. Mä yritän nyt aivopestä omani siihen, että
1) lelun saadaksesi sun pitää ensin keskittyä
2) leikitään, välissä otetaan treeni ja taas leikitään. Eli ei ole olemassakaan pelkkää ainaista leikkiä, siihen kuuluu välillä myös työn osuus.

Pennulla toi treenin osuus on ihan minimaalinen, ja aluksi tosiaan treeni saa olla se että se malttaa tehdä yhden tutun liikkeen namilla avustaen vaikka tärisee kiihkosta lelua odottaessaan. Kiitokseksi keskittymisestä saa lelun takas. Aikuisella koirallahan tää käännetään ihan päälaelleen, treeni kestää useita minuutteja ja leikin osuus on hyvin pieni. Mä varmasti harrastan silloin tällöin pelkkää leikkiäkin, yksinkertaisesti siksi että musta se on kivaa, mutta tiedän ihmisiä jotka ei leiki koiransa kanssa koskaan muuten kuin treenin palkkana, niiden mielestä koiran pitää aina ansaita leikkihetki.

Otin vielä yhden irroituksen, hyvin irroitti. Annoin sen aika monta kertaa voittaa, se tuo aina välittömästi lelun takas. Hienoa, tää on aika hyvällä mallilla, pitäis vaan sinne ulos alkaa edelleen siirtää. Kyllä se sielläkin siis taistelee lähes samalla tavalla ku sisällä, mutta ei palauta lelua ollenkaan niin hyvin, ja sitä haluan muuttaa.