Koira aina välillä poimii takapihalta tullessamme jonkun risun suuhunsa. Se jättää sen itse alaovelle, ihan ku tietäis että sisään ei oksia tulla silppuamaan. En oo sanonu siihen juuta enkä jaata. Nyt päätin, että tää on loistava tilaisuus harjoitella esineen pitämistä ja kantamista. Varmaan siitä alkuaikojen "koira kitisee ulos lähtiessä" -ongelmasta on jääny, mutta Luksi edelleen on vähän paineessa sekä ulos että sisään tullessamme. Ulos lähtiessä saattaa joskus päästä pieni piip, ja sisälle päin tullessaankin se on tarkkana että "tekee oikein". No ihan hyvä vaan, mulla on usein kasseja mukana, ja vituttais siinä seassa säheltävä koira.. sen pitää siis keskittyä menemään kun sille ovi avataan, pitää huoli että menee siltä puolelta mistä hihna tulee, mutta ei saa ryysiä, eikä toisaalta kuhnailla mun takanakaan.

"Ota vaan" -kehoituksella kannustin sitä ottamaan kepin takas suuhun, kun se sylkäisi sen pois kaivaessani avaimia alaovella. Vähän kummasteli, mutta kovasti kehumalla onnjistui hyvin. Kantoi portaissa ylös asti, omalla ovella se taas tippui. En avannut ovea, vaan pyysin vaan että ottaa uudestaan. Otti ja tiputti, uusi pyyntö, sit päästiin keppi suussa sisälle. Sisällä koiran pitää odottaa eteisessä että riisun siltä kamat (otan yleensä eka itseltä ainakin takin ja usein kengätkin), ja sen aikaa se piti sitä, mutta pantaa koiran pään yli vetäessäni keppikin tippui suusta. Annoin jo olla.

Tällasia vois tehdä jatkossakin, tekee varmaan hyvää tulevalle noudolle laittaa se keskittymään ihan vaan siihen kepin pitämiseenkin. Sit kun se sujuu, alan pyytää koiraa istumaan, sivulle tms keppi suussa. Lisäks saa jankattua "ota"-käskyä, ja ehkä tää vähentää sitä piippaamista ja pientä stressiäkin, kun koiralla on Tärkeä Tehtävä?

Eilisissä treeneissä tuli puheeksi, että esineruudusta palatessa voi käyttää jotain "anna mulle" -käskyä vahvistamaan sitä, että ei heitellä, vaan tuodaan suoraan ihmiselle. Tajusin vasta että ei mulla oikeen ole mitään sellaista yleistä... :S Lelua se hakee "heitetään"-vihjeellä jos ollaan jo pelaamassa. Jos vasta aloitetaan kotona tai pihalla, se käy etsimässä ja hakemassa lelun "missä lelu" -pyynnöllä. Kun nostatin sillä esineitä joskus kotona, käytin "nosta"-vihjettä. Ja käytän muuten sitä samaa kun haluan nostella sen jalkoja, merkkinä siitä että siirrä painoa muualle että saan tän koskemani kappaleen ylös. Joten, aloimme siis harjoittelemaan "anna" -sanaa. Käytettiin sitä samaa pihalta tuotua keppiä, jota koira ylläri ylläri ei silpunnutkaan tuhannen päreiksi. Kiva, koska olin just imuroinu... :D Osoitin keppiä ja kun koira nosti sen suoraan käteen, sanoin "anna". Pari kertaa se ei meinannu irroittaa, joten autoin "kiitos"-sanalla. Vaihdossa tuli froliceja. Muutama toisto kepillä, sit pidin sen sylissäni ja lähetin koiran "missä lelu" -pyynnöllä hakemaan muuta lelua. Kun se toi sitä, sanoin taas "anna", ja käteen tiputtamisesta sai namin. Kerättiin näin 4 vai 5 lelua mun syliin. :D

Mä olen parilla lenkillä opettanut sille "arkiseuraamista". Käsky tulee olemaan FIIT. :D Älkää vain kysykö miksi... se on vielä ihan vaiheessa, teen toistaseksi vaan niin että treenataan kun koira tarjoaa sitä itse. Eli sellasen parin tunnin lenkin lopussa kotimatkalla, kun se on väsyny ja sillä on tylsää. ;) En halua sotkea siihen nameja ollenkaan, koska
a) en halua mitään riskiä että piski sotkee sen seuraamiseen
b) en halua siitä muutenkaan "jee ihanaa kivaa superia" -liikettä, vaan koiran vireen ei tarttis kohota siitä yhtään. Se saa kävellä ihan normaalisti, kunhan kävelee tietyssä paikassa.
c) jos opetan namin kanssa, pelkään että koira osaa sen vaan sillon ku on namia tarjolla.. no eihän se niin mene, mutta jotenkin en halua siitä mitään The Juttua, joten ei tehdäkään siitä sellaista.

Ostin aikaa sitten ihan ihmisten maustamattomia kanan koipireisiä. Leikkasin yhden 3-4 osaan ja pistin pakkaseen. Pari päivää sitten koira söi yhden palan, eikä sille tullu siitä mitään. Eilen myöhään illalla se sai viimeisen, kaksi palaa oli aivan yhteen jäätyneenä enkä jaksanu kikkailla niitä irti, joten annoin koko mötikän. Ja sitä luun muruja sisältävää kurapaskaa sitten alkoi tulla... sisälle. Koira nukku olkkarissa, makkarin ovi oli kiinni, eli se ei oo voinukaan yrittää herättää mua. Heräsin vähän ennen 10 ja olipa kiva tuoksu olkkarissa. Huh. Aika jännä, eikö yleensä ennemmin mene maha aivan kovalle luista? Luksi on ollu ehkä vähän vaisu tänään, aamulla se söi nappula-kermaviilimössöstä vaan n. puolet, mikä on aika ihme. Ehkä sillä oli vaan vielä maha kipeä. Mut se on jotenkin viime aikoina syöny muutenkin vähän vaisusti, jopa ihan liha-kasvissosemössöjä. Tosin siinä se liha taas oli ehkä vähän turhan vanhaa... eh, soittakaa eläinsuojeluvalvoja, meillä ruokitaan koiraa vaan pilaantuneilla ruuilla. :P No ei mutta oikeesti, en tajua ku meillä jää nykyään ihmistenkin ruuat liian pitkäks aikaa ja ne ehtii mennä pilalle. Syödäänkö me kaikki niin paljon vähemmän ku ennen, vai mitä hittoa?

Ai niin joo.. olen viime päivinä ostanut vaikka mitä:

-Säästöpörssistä (tjsp) neljä punaista kartiota (ruutu)merkeiksi, 3,95e
-Etolasta punaista merkkausnauhaa (2,90e/miljoona metriä) + pyykkipoikia (1,25e/20kpl), teen pyykkipojista esineruutumerkit ja sitten teen nauhasta ja aiemmin ostetuista grillitikuista lisää jälkimerkkejä