Olipa erilainen treeni kerrankin!

Autoa parkkeeratessani huomasin että valtava kuumailmapallo lentää matalalta yli, ja pihisee KOVAA. Eka kävi mielessä että mitä jos mudinpoikanen saa paskahalvauksen, mutta eh, enpä mä vieläkään tunne koiraani... otin sen autosta kuselle ja se ei millään tavalla reagoinu koko palloon. Talsittiin hetki siinä ryteikössä ja silmäilin samalla sopivia esineruutumaastoja. Ei oikein ollu.

[ESINERUUTU] Lopulta koira kiinni puuhun, liivit päälle ja essssineitä-kuiskailuja, ja kävin viemässä pehmolelun jalan (se sama millä tehtiin kotona nostoharkkoja yksi päivä) n. 45m päähän metsäautotietä. En tainnu sen kummemmin taaskaan hetsata lelulla. Alue alkumatkasta ihan hiekkatietä, lopussa heinikkoa. Tallasin parin metrin leveän kaistaleen, mennessä menin siis toista sivurajaa ja takas tullessa siksakkasin sekä toisen rajan etät keskialueen. Päätin vaihtaa sen nössön lelu-komennon "kama"-sanaksi. ((Missä) lelu! -käskyä käytän itsekin muualla kun haluan että se tuo mulle lelunsa. Ei siinä mitään, koira lähti oikein hyvin, pysähtyi takarajalle ja etsi aikansa, ei löydä. Jalka oli ihan kevyen heinikon "alla" niin että se kyllä näkyikin sieltä, tosin jos ei tiedä mitä etsii, niin ei kai sitten... mutta nenällä sen pitäis etsiä, eikä silmillä! Koira tuli tyhjin käsin takas, lähetin uudestaan, lähti vähän huonommin mutta kuitenkin. Kolmannella ei lähteny enää lainkaan, ja otin sen sit sivulle ja mentiin yhdessä vähän lähemmäs. Uusi yritys vissiin taas, ei mitään, alko olla jo ihan haahuilua ja kaukaa kuuluvat äänet kiinnosti enemmän. Koira käsimerkillä paikoilleen, ei meinannu eka millään jäädä, ärähdin ihan tosissani että mitä sä oikeen teet ku yrität tulla mukaan :D. Kävin näyttämässä lelua ja heittelin sitä vähän - kiva että koira pysy silti paikoillaan! Sit takas ja uusi lähetys, olin jättänyt lelun niin että se näkyi jo selkeästi eikä ollu yhtään heinän alla, mutta koira juoksi silti sen ohi ja pyöri ympärillä tajuamatta että sitä me etsitään!! Onneksi kuitenkin löysi sen, otti suuhun ja katso mua, ja kehuin kovasti niin lähti sit tuomaan sitä mulle. Tippu kaksi kertaa matkalle. Lelu käteen ja vaihdossa narulelu tilalle, koirasta yllättävä leikkipalkka oli selkeesti mieleinen, oon siis yleensä palkannu (kissan)ruokapurkilla.

Seuraavaksi koira takas samaan puuhun kiinni, vein jalan samalle alueelle mutta niin että se näkyi ihan selkeesti taas, oli siis melkeen siinä polun keskellä aukealla alueella. Koira etsimään, lähti ku tykin suusta, juoksi täysiä sen yli... meinasin siinä vaiheessa karjaista perään, mutta annoin sen etsiä. Aikansa pyörittyään löysi, tällä kertaa taisin saada sen suoraan käteen, en oo ihan varma enää. Narulelu taas vaihdossa palkaksi.

Kolmannen kerran koira puuhun kiinni, vein täällä kertaa sen oman narupallon ja taas niin että se oli ihan selkeesti siinä esissä. Hetsasin oikeen kunnolla mennessä, koira lähti tosi hyvin etsimään ja onneksi nyt juoksi suoraan sitä kohti ja veti liinat kiinni menemättä kertaakaan yli tai ohi. Luovutuskin muistaakseni aika hyvä, palkaksi dental stick ilman minkäänlaista leikkiä, ja se ei oikeen ollu kiva juttu. Mä lähdin vielä tyhmänä aika pian valumaan autolle, ja koiralla tuli hätä ahmia se herkku ja päästä mukaan. :/

Koira autoon. Juotin laittamalla vesikuppiin pari nakinpalaa, joi kaiken.

[JÄLKI] Menin tallaamaan oikean kentän ihan äärilaitaan jälkeä, kaartui kentän reunapuskia myötäillen. Juuri vissiin tänään leikattu ruoho (pakko olla, kun eilen ei ollu), märkä ja sellanen jotenkin vähän limainen maa, ajattelin jo tehdessä että tää on vaikea. Tuuli hyvin vähäinen. Namiaskelia tuli 72kpl. Tyhjiä eilisen rohkaisemana yhteensä kolmeen eri kohtaan, ensin 3 tyhjää askelta, sitten 2, sitten 4. Merkattu kuvaan punaisella. Reunien heinikot vihreällä.

1247260869_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Juuri kun olin lopettelemassa tallausta, kentälle tuli toinen auto - kello oli jotain ehkä 22:30. Oho! Pyysin heti anteeksi että vein kentän nurkan jäljelle, mutta en vaan uskonut että kukaan hullu tulee perjantai-iltamyöhillä enää treenaamaan... no, oikein hyvin mahduttiin ja hää lupas jättää jälkeni rauhaan. Itse asiassa ihan hyvä juttu, katsoin autoilta sen treenejä ja maltoin samalla vanhettaa L:n jälkeä n. 20min. Hällä oli kaksi koiraa ja aina se autoon jäänyt antoi kuulua että mukaan olis tahtonut... mutta pääsinpä palkkaamaan Ällää siitä että se ei yhtynyt huutoon! Jossain vaiheessa aloin vähän hillitsemään nakkien tunkemista, kun totesin että mun tottisnamit loppuu tätä menoa ennen ku päästään kentällekään.

Teinit pörräsi mopoilla jossain lähellä ja sieltä tuli välillä hirveetä pärinää, ja toinen koira edelleen välillä huusi ja tyyppi oli toisen kanssa kauemmalla kentällä, mutta päätin että otanpa L:n nyt jo. Välillä vähän haastetta! Se oli ihan intopiukeena ja kitisi melkeen koko ajan kun puin sille valjaita, ja oli siis ihan menossa omiin hommiinsa ja viis veisasi häiriöistä. Loistavaa! Just ennen jäljen alkua oli jonkun koiran valtava paskakasa, kas kun en sitä itse huomannut. L hämäänty siitä ja halusi kiertää sen, ja sit sillä meni jotenki pasmat sekaisin ja se jäi vaan seisoskelemaan ihan kuin unohtaneena mihin olikaan menossa. Tavallisesti sehän nappaa mun jäljet jo kaukaa. No, ohjasin sen ruutuun ja se oli edelleen vähän pihalla, mutta aika hyvin se siitä sit lähti käyntiin. Muutamassa namissa oli kai murkku, L aivasteli ja köhi ihan kunnolla, kerran katso surkeena minua, mutta jatkoi sitten itse. Huh! Vähän alussa haparointia ja tarkisteli suuntaa, mutta ihan hyvin sit pysy jäljen päälle kun siihen pääsi kiinni. Musta tuntuu että ennen ekaa omaa namitonta osuutta joku elukka oli taas ehtiny käydä varkaissa, vaikka olevinaan niin tarkkaan vahdin jälkeäni. Hyvin se kuitenkin selvitti sen.

Namittomat osuudet ok, vauhti vähän meinaa kiihtyä, ja ohjaaja oli kyllä tällä kertaa alusta asti ihan kujalla missä se jälki menee, mutta enpä yrittänyt ohjata koiraa minnekään, vaan annoin sen itse selvittää. Vikalla tyhjällä epäilin että ollaanko me jäljellä enää ollenkaan, mutta kylläpä vaan löyty taas namiaskeleet. Tokan tyhjän jälkeen koira selkeesti alko keskittyä enemmän, se eteni välillä niin hitaasti että mulla meinas sotkeentua liina kun se lörpötti yhtäkkiä ihan löysänä.

Jossain ehkä tokan ja kolmannen tyhjän osan välissä koira nosti kerran pään ja vilkaisi sivulleen, en tiedä oliko se toinen koirakko siellä tms, mutta eipä toi siitä pikavilkaisua enempää välittänyt. Lopussa taas tsekkasi että jatkuisko vielä jonnekin. Palkaksi vaan vähän nakkeja taskusta ja sit narupallopeliä.

Koira autoon taas, tällä kertaa se ei juonu nakki-vesisotkua ollenkaan. Kaadoin siitä lopulta ne vedet melkeen kokonaan pois ja tarjosin pelkkiä nakkeja, mutta ei kelvannu nekään! Polttikohan joku muurahainen sitä kurkkuun tms? :( Meinasin jo että jätetään sit tähän ja annetaan varsinaisen tottiksen olla, mutta jätinkin koiran vaan hetkeks autoon ja kävin vielä kattomassa toisten treenejä. Ne lähti, ja päätin että kokeilen syökö L kädestä nameja, jos syö, niin ok, jos ei syö, niin otetaan lelutottista pikku pätkä tai sit ihan vaan leikkiä. Söihän se mun tarjoamia nakkeja, eli enpä tiedä mikä vika niissä yksissä sit oli.

[TOTTIS] Koira eka paikallaoloon virallisella käskyllä n. 7m päähän hyppyesteestä. Kävin laittamassa siihen kolme lautaa ja sit hyppelin pari kertaa esteen yli. Ei langennu ansaan vaan pysy nätisti. Koiran luo irroittamaan remmi ja vapauttamaan piski paikallolosta, ja sehän sinkosi "ok" -luvalla taas pari kertaa esteen yli ennen ku ehdin tehdä mitään. :D Menin esteen eteen vähän matkan päähän ja otin koiran sivulle, ja annoin sille hyppy-käskyn. Pelkällä käskyllä ei hypänny, tai en kyllä malttanu odottaa ku hätinä sekunnin, joten autoin käsimerkillä. Namipalkka, samoin paluuhypystä. Uudestaan perusasentoon ja hyppy, ja heitin sille narupallon menosuuntaansa palkaksi. Leikkiä.

Sit koira taas sinne n. 7m päähän paikallaoloon, menin korottamaan estettä yhdellä laudalla. Kun käännyin ympäri, koira haisteli kuono pitkällä jotain, oli siis puoliks istumassa ja puoliks maassa. Karjaisin, ja se eka nolostui ja sitten lähti ryöminään mua kohti. Otin sen "nätisti niskasta" ja vein takas samaan paikkaan, käskin sivulle ja siitä paikalleen. Juoksin esteen yli ja heiluttelin vähän narupalloa itsekseni, mutta istu ku tatti eikä vahingossakaan liikahtanu mun tai hajujen perään. Kehuin ja kävin vapauttamassa. Pitää muistaa ottaa itselle taskupeili, tai avustaja, että voin vahtia että se ei ota tavaksi että niin kauan kun oon selkä siihen päin, se voi ehtiä tehdä ties mitä, kun en näe...

No, sit esteen eteen taas, tai sen verran kauas että koira saa kunnon vauhdit, neljä lautaa taitaa oilla jo yli ton säkäkorkeuden tai ainakin aika lähellä sitä. Perusasento ja siitä hyppy-käsky, tartti edelleen käsimerkkiä avuksi. Heitin narupallon palkaksi takaa päin koiran ollessa ilmassa ja sit taas leikittiin, vain siis yksi yhden suunnan hyppy. :)

Seuraavaksi luoksetulon jäämiskäskyn "odota" ja luoksetulokutsun "tänne" harjoittelua. Tehtiin kolme otosta. Eka odota ja selkeä käsimerkkiä, aika lyhyt matka, kimeä tänne-kutsu, leikkipalkka. Tokalla käsky ja käsimerkki, vähän pidempi matka, kutsu ja namipalkka. Kolmannella oli tarkoitus antaa pelkkä odota-käsky, mutta taisin silti livauttaa käsimerkkiäkin. Poistuin ihan kunnolla juoksujalkaa peruuttaen, kutsuin ja heitin narupallon taakseni jo hyvissä ajoin. Koira haki sen ja leikittiin vielä vähän. Sit irroitin siltä pannan ja ilmoitin että työt loppu, ja käytiin vähän takaryteikössä vielä talsimassa ennen autolle menoa.

Kiva, että ei sen tottisintoa vähennä tippaakaan se, että se on ensin etsinyt esineitä ja jäljestänyt. Mihinkään näistä mä en sen kummemmin viritellyt sitä, otin vaan autosta ulos ja koira oli valmis. Jumalan kiitos mä en koskaan päätynyt siihen hovawarttiin, olis ihan kauheeta ku koira vaatis kamalaa lämmittelyä että se viittis tehdä yhtään mitään!

Nyt voitais pitää pari päivää taukoa sekä jäljestä että kenttätottiksesta, ja hioa kotona maahan menoa, noutoa ja luoksetulon loppuasentoa. Liikkeestä istuminen pitäis aloittaa, siihen tulee käsky PUT. :D Näyttely on kahden viikon päästä ja sitä varten pitää treenata seisomista, siis niin, että mun ei tarvii olla kyykyssä vaan koira seisoo vaikka mäkin seison. Luksi on ainoa mudi ja mua hirvittää se ihan kauheasti, meinaan että jos se menee hyvin, niin sehän on sit jossain fakin ryhmäkehässä?? :O Ei kai sinne oo pakko mennä? Hitto ku pitää jostain muovinauhoista stressata! :D

(Kotona otettiin iltapäivällä laatikkoon menemistä. Uusi pienempi muovinen kori, sellanen että koira sai oikeesti yrittää että mahtuu sinne. Eka ihan hyviä, sit alko tökkiä, ja lopulta lopetin siihen. Blah. Vähän myöhemmin noutoa, eka punaisella venyvällä kumilelulla siten että naksautin aina kun koira veti mun kädessä olevaa kapulaa. Tätä kuusi toistoa. Sit sillä lainassa olevalla tunnaripalikalla nostoja maasta / mun kädestä ottamisia, jotenkin aika sähellystä, ja yritin sotkea sinne kiitos-sanaa luovutuksen merkiksi. Aika haipakkaa se kyllä sylkäisee sen sanoin mä jotain tai en, mutta kokeillaan. Sit vielä lopuks oikealla omalla noutokapulla lattialta nostoja. Koira katto eka ihan hoomoilasena ja tarjosi haukkaamista, tassuilla tönimistä, maahan menoa ja vähän kaikkea, mutta olin tiukkana. Kun maltoin odottaa, sehän lopulta nosti sen! :) Olisko ollu neljä toistoa, kaikilla siis nosto. Kapulan putoamisesta tulevaa kolahdusta koira ei pelänny.)

PS. KOIRAN KOTISIVUT PÄIVITETTY!