M&M-kilpailemaan! -tokokurssilla. Kurssi sisältää teorialuennon, joka oli tänään, ja viisi käytännön harjoituskertaa (90min/5 koirakkoa). Kurssin pitää Riikka Pulliainen - saavutuksina mm. tokon valmennusrengaspaikka mittelinsä kanssa.

Teoria kesti vaatimattomat 3,5h, yömyöhille asti. :D Käytiin yleisten asioiden lisäksi läpi suunnilleen kaikki tokoliikkeet. Suunnilleen kaikki, eli esimerkiksi noudoista taisi olla hyppynouto, ohjattu nouto ja tunnari, ei perusnoutoa. Ymmärsin että saadaan toi powerpointmateriaali ensi kerralla tulostettuna, mikä olisi oikein hienoa. Vaikutti erittäin pätevältä ja mukavalta ihmiseltä, odotan innolla ensi viikolla alkavia käytännön kertoja. :) Alustavasti olen ajatellut, että haluisin ohjausta erityisesti seuraamiseen, liikkeestä pysähtymiseen ja sit kenties siihen noutoon. Vaikka me ollaankin vasta kisaamista suunnittelevissa eli periaatteessa alokasluokan liikkeitä.

Jotain yleisiä juttuja mainitakseni:

-jos opettaa että tietyssä liikkeessä on aina samanlainen palkka (nami vs lelu), ja sitten joskus myöhemmin palkkaakin yllättäen toisella, koira voi olla hyvin pettynyt vaikka muualla palkka olisi mieluisa. Vertaa siihen että pyydät äijää tuomaan kaupasta suklaata ja odotat sitä koko päivän, ja kun se tuo salmiakkia josta kyllä tykkäät kans kauheesti, olet kuitenkin "blaah, miks tällaista", kun olen ehtinyt orientoitua siihen suklaaseen. Jotkut koirat tykkää siitä että ne tietää mitä ne saa, jotkut taas rakastaa vaihtelua ja yllätysmomenttia on "äijä, tuo kaupasta jotain hyvää" -tyyppejä. Tätä voi välttää myös sillä että palkkaa alusta asti vaihdellen, mutta joillekin silti sopii parhaiten se että ne tietää etukäteen.

-idarissa ja voi/evl:n luoksetulon pysäytyksissä kannattaa pitää aina sama järjetys. Idarissa "asennot laskee" eli seiso -> istu -> maahan. Luoksetulon pysäytyksissä kans ensin seistään kauempana ja maataan lähempänä. Kun treenaa aina samassa järkässä, koiralle tulee turvallinen olo ja se tietää kokeissakin tekevänsä oikein, vaikka et sano mitään välissä. (Oma huomio: en välttämättä oo ihan samaa mieltä, siksi että en halua opettaa vaan kisoja varten, vaan että koira kuuntelee ja ymmärtää ihan oikeasti mitä "seis" tai "maahan" tarkoittaa, eikä vaan osaa tehdä niitä oikeessa opetetussa järkässä)

-puun tai tolpan kiertäminen kannattaa opettaa. Kun koira on palaamassa, voi harjoitella pysäytyksiä (seis/istu/maa) tai ottaa siitä luoksetulon, ja tällä saa kätsysti niitä toistoja. Olen mä tätä ennenkin ajatellut mutta nyt oikeasti me aloitetaan tää heti kun keksin sillekin jossain välissä aikaa :P :D (Oma huomio: sitä voi käyttää myös lämmittelyyn ja/tai kiihkeän koiran pahimman virran purkamiseen ennen varsinaista treeniä, sillä voi harjoitella koiran lähettämistä tiettyyn suuntaan yms)

-ääntelyyn pitää kiinnittää HETI huomiota, yhtään ainutta inahdusta ei saa katsoa läpi sormien! Alemmissa luokissa pisteet menee vaan kokonaisvaikutuksesta, mutta ilmeisesti voi/evl-säännöt on vähän aikaa sitten kiristyny. Evl:stä saa yhdestä ainoasta haukahduksesta keltaisen kortin ja tokasta lentää ulos ja se kisa oli siinä. Mulla meni tää vähän ohi, sori, voin olla väärässä. Anyway ongelmaan on liki mahdoton puuttua myöhemmin jos antaa koiran huutaa sinne evl:n asti, joten vaikka se ei alossa vielä "haittaa" ts. pisteet ei juuri vähene, niin puututaan, puututaan, puututaan silti!

Meni vähän pasmat sekaisin kun tuolla menikin yllättäen noin myöhille. Lenkille ei oo ehditty ja saa nyt nähdä jaksaako tässä mitään kummempaa enää treenatakaan tänä iltana. Piilotin koiralle jahti&vahti-nappuloita kun se raukka on ollu koko päivän ihan toimettomana. Olen pitkään vaan heittänyt kourallisen namia/nappulaa lattialle ja vapauttanut "etsimään", ja vasta ihan viime aikoina ruvennut tekemään niin että vien nappulat yksitellen piiloon. Pöydänjalan taakse, hyllyn nurkalle, lattialistalle yms. Luksin on tosi vaikea tajuta kun nappula ei ole lattialla, vaan vähän ylempänä. Just äsken seurasin kun se tarkensi tuolin poikkilaudalla n. 30cm korkeudella olevaa nappulaa, kesti yllättävän kauan ennen kun se usko että lattialla se ei ole, ja nosti nenää ylöspäin. :D