Tasan kolme tuntia oltiin yhteensä reissussa. Ihana sää, käveltiin palveluskoirayhdistyksen kentälle jonne on matkaa yhteen suuntaan n. 4km ja kierrettiin siellä päässä vielä jonkun verran ylimääräistä. Koira oli fleksissä, mutta pidin sitä metsäpoluilla irti. Ihme ettei tullut ketään vastaan.

Kentällä otettiin hyppyä, a-estettä, seuraamista ja luoksetulo. Oli niin lämmin että riisuin takin ja olin villapaitasillani. Koiraa juotin välillä, se läähätti, ja jotenkin muutenkin se tuntui taas ihmeen jähmeältä. Jo alkulenkistä kotoa lähtiessämme se oli ihan "ai lenkille, no mennään sitten", kun normaalisti se on revetä liitoksistaan. "Ihanaa, lenkille, parasta, mii laav juu!" Ei meillä eilen mitenkään rankka päivä ollut, päin vastoin iltalenkkikin oli huimat 45min, mistä se nyt noin vaisu oli? Ei jummarra. Kyllä se leikki ja teki ja kaikkea, mutta jotenkin ehkä aavistuksen velvollisuudesta, ei täysillä itsekin nauttien?

Aloin sitten miettimään noin ylipäänsä meidän leikkimisiä. Olenkohan liian kaavoihin kangistunut? Pitäiskö käyttää erilaisia leluja? Sen tiedän, että ylipäänsä leikki on liian helppoa, mulle on sanottu ennenkin että koiran saa laittaa todella tekemään töitä että se saa edes purtua leluun. Se saalistusvaihe. Tarkoitus kai on myös "valmiin" koiran kanssa, sekä leikissä että ylipäänsä treeneissä, että ohjaaja on passiivinen ja koira aktiivinen, ja ikään kuin haastaa ohjaajaa antamaan lelun. Ei niin, että ihminen hihkuu ja kiljuu ja pomppii ja hetsaa koiraa. Mutta en mä toisaalta tiedä? Miksei niin voisi välillä ainakin tehdä?

Koira käveli varsinkin lenkin loppupuolella taas tosi paljon mun vierellä, jommalla kummalla puolelle, tai aavistuksen takana. En voi sille mitään, että mulle tulee ekana mieleen onko se kipeä. Jos juttelin sille, se vaan katseli minua. Jos kehuin sitä, se saattaa vähän heilauttaa häntää, tai ei edes sitä. Jos sanon sille mitä tahansa näitä "loppu", "ole hyvä", "mene vaan", "ok" yms vapautussanoja, se yleensä ei reagoi niihin. Minua tää vaan ahdistaa! Se tuntuu kauhean raskasmieliseltä ja siltä että se luulee olevansa käskyn alla ja se vaan katselee minua enkä tajua mitä se oikeen haluaa ja miksi se tekee niin! Koirani on ehkä vaan aikuistuva paimenkoira mutta jotenkin toi on niin epätyyypillistä sille että minua todella stressaa. :D Haluan sen adhd-lapsikoiran takaisin!

Jotenkin se on ehkä muutenkin tuntunut viime aikoina aikuistuneen. Tai en ole varma onko se sitä, mutta jotenkin se on vähän sellainen.. herkkis? En edes muista koska olisin kotona joutunut korottamaan ääntäni sille. Ulkona oli se Kiri-parkkiskuuroutuminen ja sitten risteyskäyttäytymisestä ja reunassa kulkemisesta on jonkun verran huomauteltu lähipäivinä. Mutta se uskoo puhetta! Sille ei tartte kirota eikä mitään! Musta tuntuu välillä että se ohjautuu pelkän ajatuksen voimalla. Mutta jotenkin tätä kaikkea varjostaa se, että se tuntuu niin masennetulta. Onko toi sana? Se on liian kiltti. Oliko sillä liian kiva kuri, pilasinko mä sen, vai kuvittelenko vaan kaiken nyt kun se todella tuntuu ihmeen helpolta ottaen huomioon sen mitä se vähän aikaa sitten vielä oli?

No, järjestyksessä treenikentän tekemiset. Ne hypyt. Esteen edessä ja takana oli lunta niin että ponnistuspaikka oli ylempänä kuin maa, mutta ihan hyvältä se näytti, eikä ollut yhtään liukas, joten uskalsin hyppyyttää. Eka ihan matalalla, jätin namilätkän molemmin puolin estettä. Koira irtosi perusasennosta yhdellä hyppy-käskyllä, mistä olin iloinen. :) Korotin estettä pari kertaa, lopuksi se oli 60cm, puhtaasti hyppäsi. Jossain vaiheessa keräsin namilätkät pois ja heitin koiran takaa narupallon kun se oli hyppäämässä. Ohjasin sen pallon kanssa tulemaan takaisin luokseni esteen yli, hyvin pysyi lelu suussa ja osasi hypätä samaan aikaan. Pohjia hyppynoudolle. Narupallo vaan ei ole kovin hyvä tähän, se roikkui koiran suusta ja osui esteeseen, mitä koira vähän ekalla kertaa hämmästeli. Patukka tai kumipallo/tennispallo parempi.

A-este.. jyrkät oli liian jyrkkiä, elukka ei kiivennyt millään yllyttämisellä, helpoin oli liian lumessa ja keskimmäiselle sain sen menemään, mutta alaosassa olevan lumen ja muutenkin koiran epävarmuuden takia parempi kun ei olis tehty vaikka ollenkaan. Ehtii sitä kesälläkin.

Sitten seuraamista. Yritin kuvailla osan videoille. Vähän hankalaa itsekseen oli. Mun näkemys on se, että en ollut tyytyväinen, se on liian väljää. Tein sekä nameilla että narupallolla, yritin hetsata koiraa, korjasin sen fyysisesti tiiviimmäksi kun jäi liian väljäksi perusasennoissa (yksi tällainen näkyy kaukaa videoltakin, kts. alempaa linkit). Tein askelsiirtymiä ja käännöksiä paikallaan ja yhdessä tällaisessa se jätti sivu-käskyn kokonaan tekemättä, siis seisoi vaan ihan hoomoilasena vierellä, että ai istuakinko pitäis. Keskustelimme kuonot vastakkain ihan hyvässä hengessä mutta kuitenkin selkeesti tyytymättömyyttä osoittaen, että haloo nyt töihin eikä lahnailla siinä, sen jälkeen paransi seuraamistakin. Seuraamisesta mä en sitä kyllä ala vielä tässä vaiheessa kovistelemaan kun en usko että sille on vaan aivan selvää se paikan pitäminen tiiviinä pitkälläkin matkalla, mutta perusasento on sen verta selkäytimessä aivan varmasti, että sitä kyllä uskallan vaatia ja on varmasti syytäkin. Tein yhdessä vaiheessa aika monta pätkää peräkkäin kehumatta tai vapauttamatta lainkaan, kun oli niin huonoa etten halunnut. Ei se sillä tapaa paranna (niin, kun ei osaa!) mutta kestää kyllä eikä lyö hanskoja tiskiin ja lahnaannu entisestään. Ainakaan paljoa.

Ehkä meidän pitäis kuitenkin vielä tehdä niitä vähän lyhyempiä pätkiä? Ettei se ehdi kadottaa paikkaansa.

Toinen juttu minkä huomasin oli oma äänenkäyttö. Ihan loogista tämäkin, kävelynopeuden, ryhdin, katseen pitämisen edessä eikä koirassa yms juttujen lisäksi. Se on napakka ja jopa vähän tiukka "seuraa!" eikä mikään hiljaa ja kehumisäänellä mumistu "seuraa...?"

seuraa 1 lelulla
seuraa 2 lelulla
askelsiirtymiä namilla

Luoksetulo, video, eipä kai oikeen mitään moitittavaa. Palkan tietysti voisi edelleenkin opetella heittämään taakse eikä eteen...

Kentältä lähdön jälkeen metsässä vähän myöhemmin pudotetun pipon nouto, matkasta ei mitään hajuakaan. Yli 50m mutta alle 100m? Video

Kyllä itseään on sitten inhottavaa katsoa videolta. Tuossakin seuraa ykkösessä, miksi hitossa palkkaan sen kun se on liian kaukana jalastani, häh?! Idiootti!