No niin, eläinkoe tehty. Jos sanon "muuten vaan" arkitilanteessa seisomiskäskyn, koira pyllähtää istumaan. Seuraavalle pennulle mä opetan ehdottomasti ekana seiso-asennon, sitten maahan, ja vasta vikana istu. Tälle ne on menny just päin vastaisessa järkässä, ja se ongelma on edelleen se, että seisoessaan töppis ei mielestään "tee mitään" eikä se siten voi olla mitään mitä pyydän siltä. Siis jos se on jo valmiiksi seisomassa ja käsken "top", niin se istahtaa, että mitähäh. Toisaalta tuon mun top-käskyn ei ole tarkoituskaan olla "seiso", vaan "pysähdy seisomaan". Näyttelyseisominen on erikseen, kaukokäskyjen seisominen on erikseen.

Kokeilin sitten kylmiltään sanoa peruuttaessani vaan "top" ilman mitään apuja. Ei osaa.

Apujen kanssa onnistuu hyvin, yhden jätin palkkaamatta, kun etutassut ehti ottaa ylimääräisen askeleen.

Sitten kokeilin kääntyä kävelemään oikein päin. Käsky ja saman tien namikäsi kuonon alle, ettei valu istumaan. Onnistui. Muutaman tällaisen jälkeen käännyin käskyn annettuani koiran eteen ja annoin avun tyhjällä kädellä, nami tuli sitten toisesta kun oli pysähtynyt. Onnistui nämäkin.

Se ei vain osaa vielä. Minua stressaa tämä kovasti, mutta eihän sen pitäisi olla mikään ongelma. Lisää harjoituksia vaan.

Jotenkin vaan istumisen ja maahan menon opettaminen on paljon helpompaa. Mä en vieläkään oikein tajua miten seisomisasento opetetaan. Pitäiskö mun tehdä sellasia vastaavia harjotuksia kuin ihan alkeis-istumiset ja makuut (nami koiran kuonon yli jolloin pyllähtää istumaan, namilla houkuttelu makuulle)? Liikkeestä istumisen treenaamisessa ongelma on se, että koira ei tee istumista. Ei se väärää asentoa koskaan valitse, koska meillä ainakin istuminen on helpoin. Maahan menossa se saattaa joskus jäädä istumaan ja vaatii toisen käskyn, mutta silloinkin toisella viimeistään menee maahan. Jos taas treenaan seisomista ja koira tekee väärän asennon, se ei toisella tai sadannellakaan käskyllä korjaa seisomiseksi, siis esimerkiksi nouse istualta seisomaan, jos ehti valua takamus maahan. Koska se ei osaa. Eli olenko sikäli itse väärässä, että top-käsky ei voi tarkoittaa vaan "pysähdy seisomaan", vaan sen pitää meinata "seiso"? Vääntäkää joku mulle rautalangasta miten sitä seisomisasentoa sitten treenataan!

---

Aamulla aloitin naksuttelemaan sukan riisumista pois mun jalasta. Löysä villasukka joka oli jo puoliksi pois jalasta. Kuvittelin että se on aika helppo, kun toi tykkää kantaa sukkia, mutta ei. Sain koiran tuuppimaan sukkaa kuonolla ja kaivamaan villisti tassuillaan. Lopetin, kun paljasta säärtä kirveli kynnen jäljet...