Videot eiliseltä, kiitos kuvaamisesta Petronella ja/tai Mari, kuka ne nyt kuvasikaan. :)

Yksi
Kaksi

"Mutta missä kehut? Nami on tietty palkka joo, mutta luulen, että Luksi kaipaisi myös sitä kehua ja hyväksyntää sulta!!"

Tunnustan. *tähän punastuva hymiö* Mä itse asiassa kuiskasin sille möllitokon seuraamisen alussa "hyvä", en tiedä näkyykö videolla, mutta itse huomasin sen sekä siellä että lukemattomissa treeneissä aiemmin, että se nostaa silloin korvat pystyyn, siirtyy ehkä hitusen edemmäs ja saa huomattavasti lisää ryhtiä. Miten voi olla niin helvetin vaikeaa muistaa kehua koiraa?! Treeneissä sitä voi varmasti käyttää vielä välillä ainakin ihan liikkeen aikana - silloinhan se teknisesti ottaen on maailman paras koira, ei liikkeen loputtua - mutta myös silloin kun koira saa nami- tai lelupalkan.

"Tässäkin näkyy, että tiiviydessä ei ole mitään vikaa silloin kun Luksi oikeasti seuraa. Alussa se vaan vähän jäi kyydistä - muista se pieni hengitys käskyn ja liikkeellelähdön välissä."

Mua melkeen hävettää... siis tästäkin on ehkä sanottu noin satamiljoonaabiljoonaa kertaa. Ihan maalaisjärjelläkin on aivan totta, että annetaan koiralle käsky, aikaa reagoida siihen, ja vasta sitten lähdetään liikkeelle. Ei niin, että ollaan jo menossa kun huikataan että sunhan piti sit seurata mukana. Aika usein kun se koira jätetään myös perusasennosta paikoilleen ja itse poistutaan, niin ihan reilua kertoa sille etukäteen kumpaa nyt toivotaan.

Puolustaudun kuitenkin sillä, että kun koirani vihdoin melkein 1,5v vuoden iässä oppi, että perusasennosta voi myös mennä maahan, siis että meidän ei tartte olla nokat vastakkain vaan se voi tapahtua myös vierelläni, se tarjosi sitä ihan koko ajan. "Seuraa!" -> pläts maahan. Kertaa miljoona. Lakaisin ongelman maton alle sillä, että seuraa-käskyn yhteydessä otin heti jo askeleen eteen päin, ja sillä sain koiran tulemaan mukaani sen sijaan että se lakoaa maihin. Okei, hävettää ihan oikeasti, ei vain melkein. Möllikokeen takia oli muka niin kiire hävittää tää ongelma, että korjasin seurauksen, en itse syytä. Nyt lupaan opettaa pisketin ihan oikeesti erottelemaan nää käskyt ja kuuntelemaan mitä sanotaan. "Seuraa" -> pysy sivulla ja ota kontakti ja valmistaudu liikkeelle lähtöön. Teen vaikka olkkarissa näitä, eihän siinä tartte edes lähteä liikkeelle ollenkaan. Ja sitten välillä johonkin väliin maahan-käsky.

Luulen että tää sama ongelma vaikuttaa tohon seuraamisen alun haahuiluun ja koiran latteaan ilmeeseen. Se vähän arpoo seuraa- ja maahan-käskyjen välillä. Kun sanon seuraa, ja koira lähtee seuraamaan, se on aluksi vähän "pitihän mun varmasti tulla mukaan". Jos sanon sille siinä "hyvä!", se ryhdistäytyy ja seuraa hienosti. Sekä tiiviisti että hyvällä vireellä. Jos en sano, se saattaa parantaa itse, tai jatkaa laahustamista. Laahustaminen on sekä henkistä että fyysistä, siis sellasta vähän piestyn eli suomeksi epävarman näköistä, että väljää ja/tai aavistuksen jätättävää.

Pelkkää liikkeellelähtötreeniä siis varmasti myös? Seuraa->pari askelta->suurensuuret kehut ja palkka. Pelkät yhden askeleen siirtymät ei oikeastaan aiheuta ongelmaa, vasta useamman askeleen pätkällä ilmenee se epävarmuus.

Niin ja mitäs muuta mulle sanottiin.. pysähdyn kuin seinään, kävelen vasemmalle vinossa, tuijotan koiraa, käännyn katsomaan vasemmalle kiertyen onko perusasento suorassa ja aiheutan sillä sen vinoutumisen... kyllä, tunnustan näistä kaiken, ja tunnustan myös että eilen ei ollut tooodellakaan eka kerta kun mulle niistä huomautettiin. Kyllä koiran koulutus on ihan helvetin helppoa, vaikeus on kouluttaa ohjaaja!!

Jos kuulostan happamalta niin KYLLÄ, mulla nousee melkeen savu korvista juuri nyt. Normaalisti pilkunnussinta-toko on minusta hauskaa, mutta juuri nyt ärsyttää aivan suunnattomasti. Nimenomaan oma käytökseni, ei treenikaverien palaute eikä koira! Tänään illalla on tokotunti, mutta sen jälkeen voitais pitää pari päivää tai loppuviikko ihan totaalitokotaukoa, ajelen vaikka agilityhallille ottamaan pelkkää agilityä ja metsäkoululle maastotreeneihin. Ne on kyllä kaikki ihanaa tasapainotusta tokolle!

---

Vasemmassa laidassa oleva kalenteri päivitetty.