Meinasi tulla ruuhkaa metsässä, kun jänisjahtilaiset ajokoirineen oli "matin kankaalla" MUN METSÄSSÄ! (Toim. huom. se ei oikeasti ole mun metsääni.) Mahduttiin kuitenkin, itse kävin tekemässä jäljen ja ukolle lykkäsin esineruututarvikkeet. Olisin halunnut tehdä eka jäljen ja sitten esineet, mutta oli pelko että tyypit tulee sotkemaan MUN KUVIOT, niin otettiin esineruutu ensin ja jälki sai vanheta sen aikaa.

Esineruutu siis noin 50x50m, viisi esinettä, en tiennyt niiden paikkoja. Sanoin, että saa vähän jekuttaa mudia, eli laittaa isojen kivien päälle, puun oksalle tms. Joku hanska siellä törröttikin kuusen alaoksalla. Neljä ekaa nousi suhteellisen tasaiseen ja nopeaan, viimeistä etsittin pitkään, koira pyöri takarajalla kun esine oli aika lähellä vasemmalla. Etsi koko ajan laukalla ja tuli jossain vaiheessa tyhjin suin mun luo, joten uusi lähetys selkeästi vikan esineen suuntaan (kysyin missä päin se on, ja suunnan saatuani se näkykini mun silmiin). Meni just sinne minne laitoin ja sai hajun heti, hyvä. :)

Jäljen tekijä sekosi askelten laskussa totaalisesti, jotain 800 ja 1000 välillä se oli, eli 400-500m, ehkä lähempänä 400m. Kuusi keppiä, janalta lähtö oikealle, janan pituus nyt selkeästi normaalia pidempi. Pakkohan sitäkin on alkaa opettaa. Ikää jäljelle tuli vain noin 40min, ja tuuli oli aika olematon. Janalla eteni ihmeellisen hyvin, vaan pari kertaa estin menemästä liian vinoon. Jälkeä tsekkasi noin liinan (5m) mitan väärään suuntaan, mutta kääntyi itse, jes! Eka keppi olikin hyvin pian palkkana. Yllättävän tarkkaan se jäljesti suorat kulmat, olin käyttänyt kaatuneita puita hyödyksi kulmien kohdilla, jotta tiesin missä niitä on ja pystyin seuraamaan. Maastonmuutos, kun mentiin sähkölinjan alta toiselle puolelle metsään, tämä ei ongelma. Vitoskepistä meni yli, siinä oli just kulma tai kaarros, ja koira jäljesti ulkokaarteessa metrin pari kepistä ulkopuolella. En huomauttanut. Loppumatka vanhalla kuivahkolla hakkuuaukealla, tässä vaiheessa koira paineli jo aika kaukana (olin päästänyt liinan käsistäni melkein alussa jo), mutta annoin mennä. Vika keppi löytyi hyvin, koira olis varmasti jatkanut pidempäänkin. Istuttiin kannon nokassa odottamassa, että mudi sai rauhassa nauttia broiskun siipensä. Maksista kun ei ollut niin vähän erilainen loppupalkka.

***

Sitten oltiin reilu tunti metsässä sienessä, saatiinkin korillinen tatteja. Mudi hepuloi, haki keppiä, kävi uimassa, piehtaroi sammaleessa ja kerjäsi osansa eväspullista.

***

Kotona tein eka kolme toistoa tunnaria. Muovipussin avulla kannoin pihalle pienen kasan risuja ja paksumpia oksanpätkiä, sellasia about tunnaripalikan kokoisia. Oma palikka sinne sekaan ja koira hakemaan. Hienosti löytyy. Kunhan käyn mikkelissä, niin pitää ottaa lisää palikoita mukaan, mulla on täällä nyt vaan yksi.

Hyppyä. Palkka kerran menohypystä ja sitten avohyppy kokeenomaisesti. Toimii.

Sitten lelun kanssa noudon luovutusta, ensin ilman mitään esineitä ihan pelkkää esteen istumista, ja sitten koiran ollessa valmiiksi oikeassa paikassa annoin hakee-käskyn ja tarjosin patukkaa suuhun. Otti ja piti, sehän on tajunnut jotain! Jokunen toisto tällaisia. Tää on varmasti hyvä juttu, opettaa se luovutus eka lelun kanssa. Sain pari kertaa onnistumaan niinkin, että otin askeleen taaksepäin, käskin "tänne" ja heti perään "hakee" + vähän käsimerkillä apua, niin koira siirtyi eteeni ja patukka pysyi suussa. Jes!

Luoksetulon pysäytystä. Lelulla, no jaa.. pysähtyyhän se mutta ei riittävän nopeasti. Ennakoi ja hidastelee myös. Sitten kokeilin nameja heittämällä, ei tuu tästäkään oikeen juuta eikä jaata. Pläääh.

Paikkamakuu noin 1min piilossa, broiskun siipi takapalkkana venaamassa, ukko vahti koiraa. Siellähän se oli kiltisti möllöttänyt.

***

Ajokoira on käynyt pari kertaa pihassa. Mudi nostaa helvetillisen rähäkän mutta tulee oikeastaan ihan käskemättäkin luokse, josta toki saa suuret kehut. Olis hauska kokeilla, mitä tapahtuisi, jos yllyttäisin mudia "mene vaan!". Hirveellä huudolla se lähtis mutta luulen että vauhti hiipuis ehkä hyvissä ajoin ennen vierasta uroskoiraa, ja mahtaisko kantti riittää mennä häätämään se pois.