BH-kokeessa Imatralla, tuomarina oikein miellyttävä Varma Makkonen (yllätyin, mies!). Kymmenen koiran koe täynnä, kaksi vikaa oli juoksunarttuja. Me oltiin ekassa parissa, meidän suoritus alkoi paikallamakuulla. Makuu oli ihan kentän laidassa metsän puolella. Vilkuilin koiraa pari kertaa olkani yli, kun tuomari ei katsonut, ja siellähän se ihan rauhassa pönötti. Jouni sanoi, että oli katsahtanut sivuilleen vaan pari hassua kertaa ja pääosin tuijottanut suoraan minuun.

Liikkeitä aloitettaessa tuomari kysyi, että jännittääkö, ja vastasin että aivan kauheesti. Se totesi, että älä välitä, niin minuakin. Remmissä seuruu tuntui hyvältä ja olikin erinomaista, en muista nyt ainakaan enää että tuomarilla olisi ollut mitään huomautettavaa. Vapaana seuruussa alku jees, pienemmän sakaran täyskäännös hassusti (koira kiersi mun takaa kun normaalisti kääntyy vasemman jalan vieressä - näinhän sen saa tehdä kanssa mutta L ei ole sitä koskaan ennen tehnyt eikä osaa tehdä, oli vähän väljä nytkin :D), sen jälkeen unohdin kokonaan pysähtyä (!!) ja loppuosassa koira vähän hyytyi. Kuoleman pituiselta se seuruu minustakin tuntui! Arvosana erittäin hyvä. Liikkeestä istumisen teetin kentän laidalla ennen kun koe alkoi ja se sujui nakinpätkän arvoisesti. Nyt arvasin, että ei se istu. Mistähän se tunne tulee? Valmisteleva osuus erinomainen mutta koira jäi seisomaan - arvosana puutteellinen. Liikkeestä maahan menossa valmisteleva osuus ja oikeaan asentoon jääminen erinomaiset, ja sehän pönötti siellä niin huolella että eka luoksetulokäsky meni kuuroille korville. Seuraavan TÄNNEn huusin vähän pontevammin, koira sinkosi matkaan, tuli erinomaista laukkaa tosi hyvin eteen, tiiviiksi mutta ei yhtään törmännyt. Ja se muisti että ensin eteen eikä suoraan sivulle, wohoo!! Sivulle siirtyminen erinomainen. Arvosana tuplakäskyn takia "vain" erittäin hyvä.

Sitten kuunneltiin ikuisuus tuomarin arvostelua. Ei mun tokokoira oo tällasiin tottunut, pitääkin ihan miettiä joku systeemi pk-puolelle. Koira saa hengailla ilman käskyä remmin päässä, koira sivulle, koira maahan?

Tottisosuus hyväksytty. Käytiin koirien (Tytti oli autossa mukana) kanssa vähän talsimassa ja silti ehdittiin katsoa loppuparien suorituksia kentän laidalla paikoillaan pönöttäen niin kauan että tuli aivan kaamean kylmä. Kaupunkiin lähti 7/10 koirakkoa, ajettiin S-Marketin pihaan letkassa. Kello oli vähän reilu 11, eli kauppa oli vielä kiinni. Ensin oli neljästä ihmisestä koostuva ryhmä, jonka keskelle ohjaaja meni seisomaan ja kätteli kaikki ihmiset läpi. Tuomari myös selitti tässä vaiheessa jotain mitä minä kuuntelin niin että unohdin keskittyä koiraan, mutta onneksi se vain nuuhki ihmisten lahkeita. Sitten käveltiin autolle, joka ajoi vähän vastaan ja autossa oleva ihminen alkoi puhuttelemaan koirakkoa ikkunasta. Ja minä kuuntelen edelleen tuomarin papatusta ja olen jotenkin ihan jäässä, siis vähän niin kuin venasin että koska se lopettaa ja koska tää koe oikeesti alkaa. L nosti etutassut auton ovea vasten, tuomari sanoo että älä anna sen hyppiä, ja silloin mä säpsähdin hereille että ei jumantsuikka!! Ukko meinaa höpöttää koko ajan ja koe alkoi jo, haloo! No, tästä jatkettiin eteenpäin S-marketin seinustaa. Kaksi juoksijaa tuli meidän kummaltakin puolin, eka takaa ja sitten vastaan (vai toisin päin?). L lähinnä mulkaisi, mutta sanoin kuitenkin "anna olla", ettei se vaan tempaise perään. Sen jälkeen pyöräilijä ajoi edestä ja takaa ja rimputteli kelloa ihan kiitettävästi. Koira ei tainnut korvaansa lotkauttaa. Sitten ohitettiin ei-kokeeseen-kuuluva novascotiannoutaja ja nostettiin koipea lyhtypylvääseen. Kadun yli, jossa normileveällä jalkakäytävällä vastaan tuli kokeeseen kuuluva häiriökoira, vanhahko lk collie. Otin oman koirani niin että itse olin koirien välissä. L meni paremmin kuin odotin, ei mitään mutinoita eikä mitään, tyyliin mulkaisi sitäkin koiraa ja talsi eteenpäin. Collie käveli vähän matkaa perässämme, L katsoi sitä kerran ja se siitä. Sitten mentiin kadun yli takaisin S-marketin pihaan, ja koira laitettiin kaupan seinään kiinni. Tässä vaiheessa kaupan pihaan tuli jotain ulkopuolisia tyyppejä (?) ja mudi päästi pienen murahduksen niille. :P Jätin sen kaupan eteen ja menin näkösuojaan. Collie käveli siitä ihan vierestä ohi, sitten siitä meni vissiin neljä ihmistä, lähin niin että melkeen koski koiraan. Ihmiset kävi kääntymässä ja tuli toiseen suuntaan takas, nyt yksi juoksi ja yksi hyppeli jotenkin oudosti. Luksi tuijotteli välillä niitä ja välillä mun perään, Jouni kuvasi tän siis videolle. Sitten saikin jo palata koiran luokse, ja onneksi meitä ei hylätty typerän ohjaajan automokan takia!

Tuomari höpötti kaupunkiosassa kaikkea ja kyseli mm. koiran ikää ja kehui sen tottista erinomaiseksi vaikka se istuminen harmillisesti meni nollille. Kontakti on kuulemma loistava ja koira on erinomaisesti hanskassa. Remmiseuruussa koiran ilmentävä vietti oli kerrassaan erinomaista. Tää lämmitti mun mieltä ehkä enemmän kuin mikään kehu koskaan aiemmin. :) Ja sitten lopuksi vielä loppukevennys: kaupunkiosuudessa kielsin koiraa kusemasta yhden talon nurkalle "älä siihen" -käskyllä, ja tuomari nauroi että oikeestiko se osaa tollasen. No toki osaa! :D

Uunituore TK1 BH AD Takkutukan Uudet Kujeet sai mäkkäristä ihan oman hampurilaisen. <3

video, kiitti kuvaajakepolle!