Pk-tottistreeneissä, ohjattu treeniaika on maanantai-iltaisin. Vieraat ihmiset ja kaikki oli ihan uutta (enhän ole ollutkaan menossa sinne kuin, öö, kaksi vuotta :D!) ja vähän jännitti. Koirakaan ei oo kimppatreeneissä hetkeen käynyt. Halusin vain ampumista. Sen kummemmin en ollut miettinyt, kuvittelin kai että kouluttajat tietää kuinka se kannattaa alottaa. Kerroin, että koira on arjessa paukkuvarma, ei pelkää ääniä. En vaan saanut oikein mitään neuvoja, joten päätin itse että otetaan seuraamiseen ne paukut. Toinen koira haluttiin paikallaoloon samalla kertaa, sopi mulle.

Olin päättänyt palkata paukun jälkeen. Koira säpsähti, kääntyi katsomaan taakseen ja seuraamispaikka levisi, ja meikä tunkee nakkia naamaan. Toinen suunnilleen samoin. Sitten käytiin henkilöryhmässä seuraamassa ilman paukkuja. Tän jälkeen ammuttiin vielä niin, että menin koiran kanssa kauemmas kentälle leikkimään, paukkuja tuli kai kolme kpl. Sitä sai tosissaan kannustaa ja hetsata kun olis irrottanut pallosta ja kytännyt ampujia. En mä oikeen osaa sanoa pelkäsikö se, mutta ihmeissään tai huolissaan oli kyllä. Ei nyt mitään paniikkia kuitenkaan, sain se kyllä taistelemaan pallosta ja se oli irti eikä singonnut minnekään.

Vasta jälkeen päin kun olin vienyt koiran autoon ja jäätiin juttelemaan, tajusin monta asiaa. Olis pitänyt tehdä melkeen millä tahansa muulla tavalla. :P Esimerkiksi vaan seistä kentän reunassa ja antaa koiran olla vapaasti (remmissä, mutta ei käskyn alla). Pamaus, ihmetelköön jos haluaa, itse en tee mitään, uusi ampu jne. Olis saanut rauhassa pälyillä ja todeta että mistään ei hyökkää ketään. Kun homma olis ok, olisin voinut seurauttaa ja ottaa yhden paukun siihen.

Tai toinen, koira paikallaoloon naama kohti paukkuja, itse ihan lähelle, rauhallinen palkkaus paukun jälkeen.

Kolmas: seuraa-käsky on käsky ja oli häiriö ja kontaktin tippumisen, saati paikan leviämisen syy mikä tahansa, huomautus koiralle ja käskyn toisto heti perään. Jos ohi olis mennyt jyrisevä rekka ja koira olis kääntynyt katsomaan sitä, olisin taatusti nypännyt remmistä, kieltänyt ja käskenyt uudestaan seuraamaan. Miksen nyt tehnyt niin?!

Viikon päästä uudet paukuttelut ja sitä ennen täytyy miettiä huolella miten se tehdään. Jälkeen päin sain kyllä hyviä kommentteja kouluttajilta, miksei ne voinu tulla etukäteen? Luulen, että parasta voisi olla se, että ollaan vaan tekemättä mitään ja koira saa kuunnella ampumista. Ettei siitä tehdä mitään the juttua. Kun ei se ääniä normaalisti pelkää. Sitten seuraamista ja todella sen käskyn vaatimista koiralta, vaikka miten paukkuisi.

Alkoi nyt kuitenkin stressaamaan tuleeko tästä joku ongelma. :/