VIDEOT:
alku ja leikki
kelkka
hyökkäys, haalari ja tynnyri
pimeä huone
seinä
ampuminen

Arvostelu oli kuvattu videolle ja koska se oli niin julmetun pitkä, siirsin sen itse tekstimuotoon. Välistä poistettu naurahdukset, pari yleisön kommenttia ja täytesanoja, muuten aika pitkälti sanasta sanaan tuomarin turinat:

"Onhan se toki pikkusen sellainen ihmisiä kohtaan, että ei se rakasta meitä yli kaiken. Mutta kun sille ollaan reiluja, niin ei se mikään ongelmallinen ole. Ja muista nyt, että tämä on tällainen ääritilanteiden testi, eikä tällaista jokapäiväisissä oloissa ole. Tässä kuormitetaan koiraa koko ajan enenevästi ja on tarkoituskin, että koira saadaan paineiseen tilaan, ja katsotaan miten se tästä selviää. Molemmat selvisitte hengissä! Ohjaajalle kymmenen pistettä jos tosiaan olit ekaa kertaa luonnetestissä. Sä osaat ainakin noudattaa ohjeita tasan tarkkaan. Katsotaan mitä me koiralle annettiin.

Toimintakyky on ensimmäinen kohta ja erikoiskokeet on kelkka ja pimeä huone. Toimintakyky tarkoittaa koiran itsenäistä kykyä ratkoa näitä ongelmia mitä sille täällä tulee, ja sen pitäisi mielellään rohkeasti ja reippaasti niitä ratkoa. Silleen järkevällä tavalla. Pakeneminenkin on yksi ratkaisu, minkä se teki loppupeleissä tuossa seinässä, eli se poistui paikalta kun se sattui saamaan sen pantansa hajalle. Onhan sekin toimintakykyä ettei se halvaantunut sinne ja ollut vaan ”apua”, vaan se lähti pois. Joku ratkaisu sekin oli. Aina näitä osioita katsotaan koko testin ajan kokonaisuutena, vaikka tässä on nämä tietyt erikoiskokeet kaikille muille paitsi hermorakenteelle. Toimintakyky ja tosiaan se kelkka; sä jouduit siinä sen verran jeesaamaan sitä, että kiersit sinne ympäri. Kun se on myös aika terävä, siis kyllä sillä sitä terävyyttä on kun sä sanoit aluksi että se syö ihmisiä, tai kun muuta tapahtuu. Sitten kun sillä menee se moodi päälle niin onhan se aika terävä ja täräkkä. Kun sä autoit sitä vähän liikkumalla, niin sehän lähti itse kiertämään sitä kelkkaa vähän tämmöseen paimenkoiramaiseen tyyliin. Se selvitteli sitä ihan itse, ilman että sä autoit sitä enää kun se meni haistamaan kelkkaa. Toi pimeä huone; se liikkui siellä todella hyvin ilman mitään apuja ja nopeasti. Sen jälkeen kun se lähti liikkeelle, se eteni määrätietoisesti emännän luokse. Ei siinä ollut mitään miettimistä. Sitten se osasi olla vähän häijy tuolla puolustuksessa ja seinässä, mutta siellä sillä sitten kuitenkin kantti petti. Ihan rohkeeta toimintaa se ei ole, mitä vaadittaisiin näihin tosi hyviin arvosanoihin. Se saa arvosanan +1 kohtuullinen tästä toimintakyvystä. Jos se karkuun lähtemisen sijasta olisi purrut minua, niin se olisi saanut hyvän toimintakyvyn.

Terävyys, eli erikoiskoe oli seinällä; miten aggressiivisesti se vastaa kun sitä uhkaillaan. Aina kun se muutenkin kokee jotain, niin kyllä sieltä helposti sellainen ”yrrr” ja ”brrrr” tulee, ja se katselee vähän totisemmin tätä maailmaa kuin sellainen vähemmän aggressiivinen koira. Mutta ei se mikään ongelma ole. Arvosana tässä terävyydessä on +2 suuri ilman jäljellejäävää hyökkäyshalua. Se aloittaa heti ja se on oikeasti ihan täysillä mukana. Sitten kun se panta antoikin periksi, niin se vaan häipyikin yhtä kovaa. Sitten kun sä toit sen takaisin siihen, niin siihen pääsee koskemaan kuitenkin, eli ei sille jää siinä tilanteessa mitään. Okei, se tietysti purkautui siinä se tilanne jo, että se pääsi sinun luokse, että ihan puhtaasti sitä ei voinut nähdä mitä se olisi ilman sitä että se olisi päässyt karkuun. Mutta eiköhän me väleihin oltais päästy sen kanssa, kun ei se täällä muuallakaan ollut meitä kohtaan sellainen kamalan häijy.

Puolustushalu, missä oli tuo koe missä menitte yhdessä piilolle päin ja katsottiin miten se sinua puolustaa. Tämä on nimenomaan halua eikä sitä, miten se koira on opetettu toimimaan niissä tilanteissa. Tämä on +3 kohtuullinen, hillitty. Siinäkin se sitten loppupeleissä poistui paikalta, eli se olisi voinut olla vähän tämäkämmin siinä kannassaan. Se on kun sä olet pitkälle sitä kouluttanut, niin se on sulla hyvin hanskassa ja noudattaa kuitenkin sun ohjeita ja odottaa että sinä ratkaiset niitä tilanteita, niin se ei niin räkänen ollut siinä kuin tuolla seinällä ihan itsekseen.

Taisteluhalun erikoiskokeena on leikkiminen. Sehän ei kuitenkaan välttämättä kauhean pitkälle kerro sen koiran todellista taisteluhalua, jos sitä on kauheasti opetettu leikkimään. Taisteluhalu tarkoittaa sitä, että sen pitää tsempata täällä ja haluta mennä katsomaan mitä tuolla on, ja ”mä vähän vielä yritän vaikka mua pelottaa”. Tällä se on +2 kohtuullinen. Se, että se leikki loppui tuossa yhtäkkiä jostain kumman syystä, on taas sitä että se on pehmeä. Jotakin tapahtui, ei meistä kukaan tiedä että mitä. En tallannut sen varpaille, mikä olisi selittänyt sen. Yhtäkkiä se vaan rupesi kattelemaan. Joku sai sen lopettamaan. Vaikka se sen lopetti niin kyllä sillä taisteluhalua on, ja sä pystyt varmasti käyttämään sitä motivointivälineenä ja palkkaamaan hyvin sillä.

Hermot, eli miten se tässä testin aikana kuormittuu. Se kuormittuu kyllä sen verran että kuormitusta näkyy, mutta kyllä se tämän klaaraa ihan hyvin läpi ilman että sitä tarvitsee sen kummemmin… se on se pehmeys mikä sillä välillä hieman tuo jarruja. Se on hieman rauhaton +1.

Temperamentti. Tätä me vähän tässä mietittiin. Tässä on tällainen kohta kuin +3 vilkas, ja se tarkoittaa rohkeaa ja reipasta yleisolemusta siitä koirasta. Temperamentti on myös reaktionopeutta ja keskittymiskykyä. Tällä ei mikään kauheen suuri häiriö siinä keskittymisessä ole, mutta sä et kuitenkaan sellaista rohkeaa ja reipasta yleisolemusta siitä koirasta tässä testissä nähnyt. Toisaalta se ei ole mikään sähläkään se koira, niin se arvosana mihin me päädyttiin on +2 kohtuullisen vilkas. Se koira on melko lähellä jo vilkasta, mutta se ei ole kuitenkaan sellainen yleisolemukseltaan että siitä ei vilkasta saa tänä päivänä ainakaan. Mutta ei sillä mitään keskittymishäiriötäkään ole, kyllä se melkoisen nopeasti on oikeassa asiassa mukana. No okei, siinä kelkalla se olis tietysti voinu vähän nopeammin tajuta että sieltä joku kelkka tulee. Se ihmetteli vaan että mitä mä puuhailen siellä takana ja se oli pylly sinne kelkalle päin. Sellanen tavallisella tavalla vilkas koira oikeastaan jo ensimmäiseen rasaukseen reagoi ja se saattaa kyllä katsoa kelkkaa ja tehdä siinä jotain omiaan jos se ei koe sitä uhkana, mutta se huomaa sen kuitenkin heti. Tää ei kyllä huomannut sitä kelkkaa ennen kuin se oli paljon lähempänä.

Kovuus on koiran muisti, miten se noita ikävyyksiä muistaa. Se on –2 pehmeä, sillä jäi aika hyvin mieleen. Ehkä huomasit tuossa ihan loppuosiossa vielä miten se kelkka jäi sille mieleen. Sen jälkeen kun oli tuo haalari vedetty, ja se pelästytti sen ihan kamalasti, niin sitten tuli jo kelkastakin uudestaan mörkö. Senhän piti katsoa sitäkin sitten vielä. Ja vielä tuossa ampumisessa, se ensimmäinen reaktio sillähän oli että hitto lähteeks toi kelkka tuolta vielä liikkeelle. Se katsoi sitä kelkkaa että jos ne nyt taas vetää ton kelkan tai jotain. Se muistaa siis kyllä, että jos sulla tulee itsellä joskus että miten se koira toimii tolleen tai tekee tälleen, niin mieti sitä että onko se tätä että se muistaa jotain sellaista mitä sä et ehkä ole koskaan huomannut tapahtuneenkaan. Mutta älä tee siitä mitään ongelmaa.

Sitten luoksepäästävyys. Se saa tällaisen kuin +2a, luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen. Sehän vaatii pieniä houkutteluja että se tulee tutustumaan ihmiseen ja sitten tuolla mieluummin pitäisi vaikka pikkuista hajurakoa. Mutta eihän se häijyksi heittäytynyt täällä missään vaan hyvin käyttäytyi korrektisti meidän kanssa kuitenkin koko ajan. Jossain kohti kävi jopa vähän lipasemassa mun kinttua. Ei mulla oo ees mitään hyvää aurinkorasvaa.

Laukaukset. Se saa laukausvarman ihan sen takia, että se reaktio siinä ensimmäisessä oli ihan selkeästi se pehmeysreaktio. Se oli ihan kuuro siihen toiseen laukaukseen. Ei se varsinaisesti ääniin reagoi, vaan sillä tuli epäusko että ne alkaa taas ton kelkan, ei voi olla totta.

Te saatte 135 pistettä plussia ja sitten me vedetään miinus 16 tuosta pehmeydestä, eli kotiin viemiseksi saatte +119 pistettä. Kyllä sen kanssa passaa harrastaa. Ja kyllä siellä sitä terävyyttä on aika lailla, eli pidä vaan samalla lailla hanskassa se, ja kun se on tolleen pehmeä niin se kanssa uskoo kun sille sanoo. Siinä toimintakyvyssä me vähän mietittiin olisko se pientä vai kohtuullista, mutta silloin se aina laitetaan koiran hyväksi. Mutta eihän se mikään sellainen Rin Tin Tin onneksi ole, että se lähtisi ihan ensimmäiseksi käyttämään hampaitaan. Tekee arkielämän huomattavasti helpommaksi ja sitä voi neuvoa mitä mä haluan sun tekevän, eikä se että se rupeaa itse keksimään ”mä haluan tehdä näin”."