Voi jumalauta >:P Olin kirjoittanu sen melkeen valmiiksi, kun koko kone tilttasi ja sinne meni taivaan tuuliin. Tässä ny sen verran mitä jaksan uudestaan naputella.

Kasvattajan ohjeiden mukaan kouluttajien nylkyttämiseen "parempi kertarytinä kuin ainainen kitinä". Kielsin koiraa ihan kunnolla jo kun näin että se meinaa hypätä päin niitä vieraita ihmisiä, ja se toimi! Sen jälkeen pysy jalat maassa ja panojutut poissa mielestä. Hienoa.

Jotta elo ei olisi niin helppoa, sain tilalle uuden ongelman. Koira tunnisti tänään ekaa kertaa paikan ja tiesi mitä on tultu tekemään, ja oli jo autosta otettaessa ihan lentoon lähdössä. Ihan hilkulla ettei se napsinut mua kun käytin sitä tarpeillaan. Ekaa ratapätkää tehdessämme palkkasin sen parin toiston jälkeen lelulla. Se leikki oikeen nätisti, tuli lelun kanssa mun luo eikä meinannutkaan karata kuksimaan kouluttajaa, niin ku viimeeksi. Sen sijaan se kuumui siinä jotenkin huomaamattani niin että mulla on vaatteissa reikiä ja sormissa haavat :P Meillä on aiemmin ollu narupallo ja nyt oli pitkästä aikaa se pitkä köysilelu, mutta en mä usko että se tän aiheutti. Kai. Kyllä se joustava köysi on sen lemppari.

No siis. Sisällä rata, jossa hyppy, putki ja hyppy, tarkoitus harjoitella valssia ekan hypyn ja putken välissä ja palkata koira vasta lopussa. Pari ekaa siis namin kanssa, irtosi hyvin ja ihan ok, joskin mä olin taas aivan onneton sen valssikuvion kanssa. Sen jälkeen ku aloin tehdä lelulla, koiralla kilahti, se mm. kävi vetämässä parit omaakivaa-hypyt ennen ku ehdin käskeä sitä odottamaan tai hyppäämään sen koommin, kerran karkasi odota-käskyn alta hetkeä ennen kun olisin itse ollu kutsumassa sen liikkeelle (josta palautus takas, ehdottomasti! En tajunnu oikeen edes kieltää, se kyllä osaa kyseisen käskyn ja siitä vois ihan jyrähtääkin.) eikä irronnu mun lelukädestä minnekään putkeenkaan. Saatiin lopulta joten kuten räpellettyä muutama suht onnistunut toisto.

Ulkona ensin rengas. Viime viikolla tehtiin jotain matalampaa ja nyt tää tais olla virallinen maksien rengas. Sanoin että en voi näyttää tälle eläimelle enää mitään lelua ollenkaan ja tehdään vaan nameilla, mutta meinasi mennä sormet silti. Koira ei keskittynyt ollenkaan. Olihan se rengas oikeesti korkeemmalla ku viimeeksi ja siten erilainen juttu, mutta uskon että se ei ollut se suurin ongelma :P Koira yritti siis sen alta ja sivusta ja ties mistä. Otettiin lopulta ihan läheltä niin että mun käsi oli renkaan läpi ja imutin koiran hyppäämään sieltä. Hyvin loikkaa ku tajuaa mistä välistä. Epäilen jäikö sen mieleen tästä yhtänä mitään. Vaikea oppia ku on ihan lentoon lähdössä nääs.

Sitten puomin alastulo-osuutta. Sinnekin se loikkasi pöydän kautta ihan pyytämättä. :D Muutama toisto ja sen jälkeen otettiin koko puomia. Pelkäsin että rakki tipahtaa sieltä, kun se oli edelleen pahasti "vauhti korvaa puuttuvan älyn" -moodissa, mutta kouluttaja piti sitä ihan lyhyellä remmillä. Päädyttiin siihen, että sille opetetaan pysähtyminen myös ylösmenolla. Käskyt tulee olemaan "puomi!" -> menee ylösmenokontaktille ja syö siitä namin -> "kiipee!" jolla saa vasta jatkaa matkaa ylöspäin -> "ota!" jolla pysähtyy etujalat maahan ja takajalat esteelle ja syö lätkältä namin -> "ok" jolla saa tulla esteeltä kokonaan alas. Sinne se roiskautti ku vanha tekijä. Mua hirvitti, mudia ei. Vähän se oli liikaa kiinni mun kädessä, alasmenolla "ota!" sai sen katsomaan mua silleen että no pälli anna jotain niin otan toki sen, eikä se muistanu ollenkaan että oli just hetki sitten nähnyt kuinka yhdessä jätettiin sinne alustalle se nami. :D No, toistoja, toistoja...

Lopuksi vielä pussia. Sanoin, että on menny ennenkin, mutta ekalla kerralla sille pidettiin pussiosaa silti varmuudeksi vähän kohollaan. Seuraavilla se sai sukeltaa sinne ihan yksin, hienosti rynnii :) Ihan vikalla, kun tiesin että tää on vika, vedin lelun esiin kun koira oli pussissa, ja se sai ampua siihen kiinni. Mudista se oli ihanaa! Lelun kanssa juostiin autolle.

Alussa istuttiin vaan kentän laidalla, en tehny koiran kanssa mitään. Tää saatto olla yksi syy miksi sillä keitti yli. Aiemmin olen tehnyt siinä odotellessa sivulle tuloja ja siinä kontaktiharkkoja, maahan menoja yms melkeen koko ajan. Ihan vasta lopussa kun odotettiin pussivuoroamme, tehtiin kaukokäskyjen liikeratoja. Vihjeeksi tulee "jumpataan!" :D. Pussi oli kolme metriä meidän takana ja toiset sukelsi sinne ja harrasti välillä hyvinkin äänekästä palkkaamista, mutta L ei korvaansa lotkauttanu :) Tehtiin kaikkia vaihtoja. Ihan pirun nopeasti se alko ennakoida, kun olin tehny esim. seiso-maahan-seiso niin sen jälkeen se putos maahan ja nousi ylös heti namin saatuaan ilman että ehdin ohjata sitä minnekään. :o Ihan mieletön! Ajattelin kuitenkin että se ei ehkä ole ihan tarkoitus, ja vaihdoin niin että tein täysin randomista kaikkea kolmea sekaisin, en pelkkää kahta vuorotellen. Tosi hienosti meillä on jo selvillä ne eleet millä käden liikkeellä tahdon sen mihinkin. Ja se, ei juuri liiku! Seisomasta maahan menossa se tuppaa pyllähtämään vähän sivuun, etuosa pysyy paikoillaan mutta takapää siirtyy vähän vasemmalle. Tosin se pussi oli just koirasta katsoen vähän vasemmalla, ehkä se kiersi selkäänsä sinne päin siksi että häiriö kuitenkin vähän kiusasi? Ei ehkä mikään paras paikka tehdä noita kaukoja ottaen huomioon että tää oli ylipäänsä toinen kerta...

Alko olla jo niin kylmä, että ensinnäkin mulle tuulihousut + säärystimet + kaksi t-paitaa + paksu huppari + pipo + kaulaliina + lapaset ei riitä. Se mun koirankusetustakki on vaan NIIN HIRVEÄ että en tiedä ilkeänkö käyttää sitä tollasissa treeneissä. Ja muutenkin, pitäis melkeen olla joku toppatakki, kun paikallaan seistessä tuulipukukaan ei kauaa lämmitä. Koiralla tuntu kans tulevan vilu, mutta ei siinä oikeen voi mennä kävelemäänkään, kun vuorot vaihtuu nopeesti ja pitäis olla jo takas kentällä. Aloittelijat ei kovin montaa toistoa kerrallaan tee. Jotain taukojumppaa sille varmaan pitäis keksiä, ja ihan oikeesti kävi mielessä että joku kunnon mantteli tms vois olla tarpeellinen. Luksi ei tunne käsitettä "liikkua rauhallisesti ja omaa kroppaa kuulostellen", ja tätä menoa se varmana reväyttää jonkun lihaksensa vielä tän syksyn aikana... :P

Kotiläksynä irtoamista myös lelukädestä (esimerkiksi niin, että opettaa sen käden heittoliikkeen, aluksi lelu lentää oikeesti ja koira saa singota perään, ja sitten heittoliike -> koira irtoaa kuvitellun lelun perään -> oikea lelu tulee palkaksi. Itse ajattelin että se limupullon tai tolpan kierto olis just hyvä tähän. Irtoat kiltisti kiertämään ja takas tullessa saat ampua suoraan leluun.), lisää noita kontaktipintaharkkoja portailla tms ja valssikuvio lenkillä tai missä tahansa, muille koiran kanssa, mulle ilman koiraa :DDD