Pyöräilin Jounilasta tokokentälle ja kentältä omaan kotiin. Yhteensä 7-8km. Mudi kulki oikein siivosti, vaikka sitä vituttaa juosta remmissä, kun koko kesän on saanut pinkoa irti.

Tokotunnilla aloitettiin "penturingillä" eli iso ympyrä, yksi pujottelee muiden ympäri ja paikalla olevat pitää koiransa koko ajan kontaktissa. Mä käskytin ällää maahan-sivu ja omalla pujotteluvuorolla seuruutin sitä ihan käskyllä muiden ympärillä. Aluksi aika haahuilua ja nappasin sitä poskesta kiinni, että sain korvat auki ja elukan keskittymään hommiin. Sen jälkeen piti oikein hienoa kontaktia ja toisen kierroksen seuruukin onnistui hyvin.

Sitten jätettiin yksi kerrallaan koira paikallamakuuseen kun ohjaaja pujotteli yksinään muiden ympäri. Nou problem. Sai seistä koiran vieressä kun ei ollut oma vuoro, mutta itse menin ruudun keskelle.

Noutoja, yksitellen. Omaa vuoroa odotellessa jätin koiran pelkällä maahan-käskyllä kentän laidalle ja siirryin muiden sekaan. Vähän niinkun bh-paikallaolo. Tässäkin oli jotain sähellystä, mudi vaihtoi kerran lonkalle jota menin korjaamaan, ja lopputulos oli että koira kiemurteli vaan huonommin ja lopulta otin sen uudestaan sivu -> maahan. Ei se sieltä nouse, mutta bh:ssa ehtii kyllä vilkuilla sivuilleen ja varmaan kellahtaa lonkalleen. Pitäisköhän ihan opettaa eri käskyt tokoon ja tonne? Tai onhan meillä jo, "pysy" on pyhä tokokäsky ja silloin ei juuri päätäkään saisi käännellä. Jos se pelkkä "maahan" sitten on pk:ssa, kun siellä ei edes tuplakäskyä saa antaakaan. Olen kyllä kaukoissakin jättänyt koiran vaan maahan-käskyllä, mutta siihenhän on helppo ottaa vielä jättösanaksi "kaukot".

Niin se nouto. Nyt löyty juttu millä koira pitää tosi nätisti! Lisäsilmät on kyllä iso apu, varsinkin osaavat sellaiset. L mälvää kapulaa edessäni yksinkertaisesti silloin, kun se on liian lähellä ja joutuu pitämään päätä kauhean pystyssä. Heti kun en ota sitä ihan niin tiiviisti luovuttamaan, ja pää mahtuu olemaan normaalisti, koira pitää kapulaa ihan eri tavalla. Sopiva luovutusasento on tuolle muutenkin hieman väljempi kuin mitä olen kuvitellut, saa jäädä noin 5cm meidän tassujen väliin. Tehtiin pelkkiä pitoja ja niin, että jätin koiran kapula suussa istumaan, peruutin joitakin askelia, ja hakee-käskyllä mudi tuli luovutuspaikkaan. Toimi!

Sitten suuntia. Halusin tehdä niin kuin ollaan aloiteltu, eli koira seisomaan keskelle kuvitellulle merkille naama ohjaajaan päin, ja namikupit sen (taakse) eri puolille. Oli vain yksi kuppi, mutta kouluttaja vei leikisti aina toisellekin puolelle jotain. Mudi ei hämääntynyt kertaakaan, ja käsimerkillä + "vasen" tai "oikee" -käskyllä lähti laukalla oikeaan suuntaan :) Suunnat katson itsestäni päin eli mun vasen on koiran oikee, mutta onneksi koira ei ymmärrä suomea, niin ihan sama.

Lopuksi vielä laitettiin koirat jonoon (ei riviin!) paikkamakuulle, L oli tokavika. Ohjaajat siirtyi koirien sivuille vaihdellen kummallekin puolelle, niin kauas kuin kukin uskalsi irrota. Yksi kerrallaan koiria kutsuttiin rivistä pois ja vietiin takaisin, ja muiden piti maata paikoillaan. L oli oikein pätevä.

Sitten käännettiin ne riviin, 2min kokeenomainen makuu (tai minkä kukin omalla tasollaan saattoi tehdä). Menin auton taa piiloon, kouluttaja lupasi ojentaa mudia, jos olisi pienintäkään syytä. Ällän vieressä olevaa koiraa komennettiin ohjaajansa toimesta pari kertaa kovasti "ei!", kuului hyvin sinne mun piiloonkin, ja jälkeen päin kouluttaja sanoi että ehkä siksi L oli maannut koko ajan suunnilleen silmää räpäyttämättä piiloani tuijottaen. :D Korvat oli pystyssä ja koira levollinen, ei siis ottanut mitenkään painetta siitä, onneksi. Ehkä mun pitää järkätä kokeisiinkin sinne kehänauhan taa joku hyvin kuuluvasti flunssainen tuttu kröh-kröh-kkkrrrrhmf!-köhimään, niin mudi pidättää henkeään koko makuun ajan ;P

Omalla ajalla tein seuruun käännöksiä ja lyhyttä suoraa pätkää. Käännöksissä oli tosi makeita 90 astetta vasemmalle -käännöksiä ja sitten myös niitä, missä hajosi kokonaan. Hyppyä. Luoksetulon esteenistumista, lyhyeltä matkalta onnistuu, bh:n 30 askelta ei vielä mene, vaan erehtyy suoraan sivulle. Liikkeestä maahan menoja pari.