Pyöräiltiin tokotunnille AMK:n parkkikselle. Olin ihan normaalin treeni-innoissani vielä mennessä, mutta jotenkin paikalle päästyäni tuli ihan blah-olo. Meitä on kolme koiraa ryhmässämme, mutta hieman eri kokoonpano kuin viimeeksi. Loput kolme tulee tunnin päästä ja vuoron vaihtuessa otettiin kimpassa kuuden koiran paikallaolot.

Aloitus kaukoilla. Toiset aloitti ohjatusti joten tein ensin mudin kanssa kahdestaan syrjässä. Ihan metrin parin matka. S-i ihan jees mutta edelleen s-m-vaihdon tekniikka hajalla. (No daa, kukas sen olis sitten edellisen kaukopäivityksen korjannut, ku en mää ainakaan!) Ohjatusti meille häiriöharkka, jossa kouluttaja meni koiran viereen, kyykkäili, taputti maata, pyöritteli hiekkaa kengänkärjellään yms, ja koiran piti silti keskittyä vaihtoihin. Aloitti kovin epävarmasti, tartti vähän korjailla välillä, ja sitten mudi totesi että en nouse sit lainkaan. Seisomaan nousu oli siis ehdottomasti vaikein, varsinkin maasta. Hullu täti kun siinä vieressä säheltää niin parasta vaan maata, ilmeisesti. Otettiin vähän takapakkia ja lisää apuja ja onnistuneen vaihdon palkkasin pallolla (aiemmin namilla). Pallo toimii paremmin silloin kun koira on vähän epävarma, olis pitänyt käyttää sitä heti alusta. Tän jälkeen onnistui paremmin. Lopuksi vielä yksi seisomaan nousu ilman mitään häiriöihmistä, että jäi viimeiseksi ainakin reipas mieli.

Piti taas venailla. Otin seuraamisen peruutusta, sekä suoraan taaksepäin, että taakse+käännös oikeaan. Ei se pitkää matkaa suorassa peruuta, vaan aukeaa, mutta pari askelta kerrallaan menee hyvin. Takapäätä käytti käännöksissä oikein näppärästi. Lisäksi jääviä pelkästä mukana kävelystä; 3x seisominen, 2x istu ja 1x juoksusta maahan tässä järkässä. Kaikki oikein!

Ohjattu nouto / suunnat. Ei ollut kapuloita, eikä mulla ollut kuin kaksi erilaista lelua (patukka ja narupallo), mutta tehtiin sitten niillä leluilla. Tästä tuli kanssa aivan liian haastava :/ Koematkoilla, arvelin että pallo on koiralle mieluisampi (valittiin se noudettavaksi) ja vasen puoli vahvempi (valittiin oikea noudettavaksi). Patukka siis vasempaan ja sitä oikeen läiskytettiin maata vasten, että se on kunnon houkutus koiralle.

Ekalla merkille lähetyksellä koira sinkosi patukalle. Kielto ja uudestaan, ja sitten perään muutama toisto pelkkää merkkiä. Kierrä-käskyn se minusta kyllä osaa jo niin että tällaisesta arvaa ihan rehellisesti kieltää. Uudestaan alusta. Muistaakseni meni merkille ihan ok, lähetyksellä sitten sinne patukan suuntaan. Kielto ja uudestaan ohjaus oikeaan pallolle, mutta ei tajua. Ei muista koko palloa enää? Kovin hyvinhän se ei näkynytkään. Johonkin väliin tuli yksi sellainen, että merkki oli oikein reipas ja koira lähti kanssa hyvällä vauhdilla. Se pyörähti jotenkin oudosti ja mä ehdin jo kiljaista STOP! kun luulin sen menevän taas patukalle. Vaan eipä oliskaan, just oli kiltisti menossa oikeaan suuntaan. Uusintaohjauksella ei tullut juuri muuta kuin luimistelua, "eka sä käsket ja kun meen ni en saakaan, hä". Näitä pitää harjoitella erikseen, että stop ei ole mikään kielto ja että sen jälkeen uusintaohjauksella uskaltaa kyllä taas liikkua. Toisaalta stoppiin pitää myös reagoida heti. Se tulee multa ehkä vähän kärkkäästi ja painostavasti, kun aiemmin on sattunut niin, että koira ei korvaansa lotkauta...

Saatiin se lopulta onnistumaan, sit perään vielä pelkkä merkki, josta sai lelupalkan. Näytti kuulemma siltä että koira joutui tosissaan ajattelemaan. Ehkä se musta vaan sitten tuntui turhan hankalalta, eikä oikeesti ollut? Mä tuppaan tekemään kovin helppoa treeniä itsekseni ja varomaan sitä että koira laitetaan todella kuuntelemaan ;P

Tätä pitää jatkossa ehdottomasti tehdä. Jos käsken oikeaan niin sinne on mentävä, vaikka vasemmalla olis kilo makkaraa. Se on hallintakysymys. Liikkeen pointti ei ole se että koira kaahailee minne tykkää. Johonkin väliin tein niin, että astuin itse metrin noudettavan puolen suuntaan. Niin se on koirallekin helpompi ja sillä on hyvä vahvistaa käskyä just kun koiran tekis mieli mennä toiseen suuntaan. Avustaja voi myös olla nappaamassa esineen pois, jos koira lähtee väärälle. Tosin joillekin se pelkkä juoksentelu voi olla itsestään palkkaavaa toimintaa, niin sitten tää ei toki toimi.

Loppuun se paikalla makuu. L:n toisella puolella ventovieras koira, toisella puolella pari kertaa treenikentällä nähty valkkarinarttu. Vein koiran riviin vapaana ja nappasin matkalla vähän persekarvoista kiinni, kun vierellä kävelemään käsketty elukkani hieman edisti kun se yks koira oli narttu ja pakko vähän päästä lähempää haistamaa-aaa-aan... sitten tillitettiin kontaktissa niin kauniisti vaikka rivissä seistiin jonkin aikaa ohjeita jaettaessa. Otettiin alokasluokan luoksepäästävyys, nätisti istui, kympin olis saanut, vaan onneksi sellasta liikettä ei meillä koskaan enää ole :D Jäin näkyviin mutta olin osan aikaa selin koiraan, aika 2min. Kerran katseli sivulle/taakseen kun siinä raksalla oli jotain trafiikkia, mutta hyvin levollinen. Lopussa kävin koiran takana ennen sivulle paluuta. Koko rivi käski yhdessä ylös perusasentoon, mä en. Hyvin kuunteli, kehuin siitä ja vapautin sitten suoraan maasta.

Ei se ole vielä valmis EVL:n. Eikä mua oikeestaan nappais ees treenailla kun ne pk-puolen jututkin olis nyt niin työn alla. Voi räkä.