Tokokurssi alkoi, seuraavat seitsemän viikkoa aina keskiviikkoisin AMK:n kentällä. Kolme koirakkoa ja reilu tunti aikaa on ihan hyvä diili, mutta on kurssilla hintaakin.

Aloitettiin mun pyynnöstä ns. "sosiaaliruudulla", eli joku 3x3m alue jonka sisällä kaikki pyöri. Tein sivuaskelia, kunnon seuruuta ja muutaman maahan menon. Muutaman kerta aluksi piti huomauttaa kontaktin tippumisesta, sitten oli tosi hieno. Sen jälkeen yksi kerrallaan jätti koiran istumaan ruutuun siihen missä oli ja kiersi ruudun ympäri itse, muut piti kontaktin perusasennossa. Hyvin pysyi, tietysti, olisin järkyttynyt jos ei pysyis :P Ja lopuksi vielä pujoteltiin toisten ympäri, eli muut perusasennossa ja yksi kiertää. Mä seurautin ihan oikealla käskyllä kahdeksikon näiden kahden ympäri, oli tosi hieno vaikka mentiin niin läheltä että koirien karvat liki hipoi toisiaan.

Seuraavana zeta. Järjestys maahan-istu-seiso, käskytettynä. Asennot teki kaikki oikein. Keskimmäinen mukaan lähtö olis saanut olla skarpimpi, koira just katseli vasemmalle puolelleen toista treeniporukkaa ja se vei osan sen huomiosta. Seisominen oli edestä katsoen vähän vino, sivusta ei kuulemma huomannut lainkaan. Ehkä koira oli vaan seurannut hieman huonosti ja jäi siksi niin, kun ei kerta ollut kääntynyt yhtään. Tämän perusteella meille häiriöharkkaa ja muuten vaan kaikkien osien vahvistamista erikseen, kokonaisuus oli oikein hyvä ja turha sitä on koko liikkeenä junnata.

Luoksetuloja, tosi pitkällä matkalla (umm, joku 50m?) ja hetsaten niin että koutsi piti pannasta ja itse sai härnätä ja huudella koiraa samalla kun juoksi pois. Vähän mietin pitääkö jättää lyhyt tottisremmi vai salliiko L Tiinan (tokokouluttajamme lisäksi myös meidän hieroja) pitää pannasta, mutta arvelin että on se riittävän tuttu ja oikeassa olin, ei syönyt koira näppejä ;P Lelu otettiin käsiin silleen vähän vaivihkaa, ja tietyssä kohtaa kun halusi palkata koiran, kyykistyttiin sen verta että lelu oli koiran pään tasolla (eteen tulevat) tai tiputettiin lelu nyrkistä roikkumaan jalan viereen (sivulle tulevat). Mä tein pk-käskyllä eteen. Narupallo vaan oli ihan paska, patukka olis parempi tähän. Ekalla koira pomppasi rinnalle kun ei vissiin huomannut palloa käsissäni ja olin vielä niin kivasti kyykyssä tyrkyllä.. lelua ei tarkoituksella heilutella, vaan ollaan ihan paikoillaan (=ei niin isoa eroa kun lelu on tai kun sitä ei ole valmiina). Tokalla koira sitten muisti lelun, mutta törmäsi ihan saatanan lujaa mun käsiin ja vielä perään tikkasi ihooni pallon sijaan. Jei, jotenkin musta tuntuu että nää ei oo ihan meidän juttu. Toisaalta pk-puolella se saa tulla niin lujaa kuin tulee, kunhan ei törmää.

Kuunteluharkka, jossa luoksetulo sivulle kun poistunut ohjaaja jäi selin koiraan eikä kääntynyt kuten yleensä, seuraamista, paljon käännöksiä, hidasta käyntiä jossa myös tk, juoksua, jäävistä juoksusta maahan ja kävelystä seiso joista maasta luoksetulo ja seisomasta s-m-s ja s-i-s -kaukoja. Palkkasin pari kertaa välissä namilla ja loppuun sai pallon. Muuten kaikki jees, mutta s-m -vaihdossa tuli vähän eteenpäin. Otin heti perään itsekseni kaukoja, s-m-s tekniikka rikki mutta s-i-s toimii hyvin.

Loppuun paikkamakuu 1min, pyysin itse lyhyen ajan kun meillä on ollut vaan neljää minsaa viime aikoina (silloin harvoin kun on ylipäänsä paikallaoloa tehty :P). L keskellä kahden valkkarin välissä. Menin auton taakse piiloon. Koira kyllä näki mun jalat ja päälaenkin, kun reisilihat ei kestäneet ihan matalaksi kyykkyyn painumista. Mäkin näin koiran naaman. Pari kertaa vilkaisi jotain vierellä tapahtuvaa (toista koiraa korjattiin ja palkattiin kovasti) mutta sitä ei oo kielletty, joten eipä siinä mitään sanomista ollut. Tiina kierteli koiria, tämä ei häirinnyt mudia yhtään. Lopuksi palattiin eka koirien taakse, missä kesti hyvä tovi, kun yksi korjasi vinoon kiertynyttä koiraansa. Siitä kierrettiin kukin oma koira vastapäivään ja sitten vasta koiran vierelle. Käskytys maahan ja takas sivulle yksitellen. Maahan menemistä se ei niin tunnu ennakoivan,ongelma on enemmän sivulle nousu lopussa. Kun viereinen nostettiin sivulle, näytin omalleni varuiksi pienesti odota-käsimerkkiä, ettei hyvä makuu mee pilalle lopun ennakoinnin takia. Sai jauhelihapihvinsä. (Ukko teki eilen pihvejä, mutta "EI NÄÄ MITÄÄN KOIRAN PIHVEJÄ OLE". No sori. :D)